Turister evakueras från hotell i Bangkok

Politiska spänningarna värre

Foto: AP
Beväpnade aktivister kontrollerar nu flera kvarter i Bangkok. Hotellen har därför beslutat att turister ska evakueras till säkrare områden.
NYHETER

Upptrappningen mellan demonstranter och armén i Bangkok hårdnar.

Beväpnade aktivister kontrollerar flera kvarter i staden och nu flyttar hotellen sina gäster.

– Situationen är väldigt spänd. Vi flyttar gästerna för deras säkerhet, säger en hotelltalesman.

Thailands långdragna politiska kris har slagit ett hårt slag mot landets turistnäring. Hotellen som i vanliga fall är till 70 procent fulla så här års har bara gäster i var tredje rum.

De senaste oroligheterna bröt ut den 10 april när säkerhetsstyrkor försökte tvinga bort de så kallade Rödskjortorna från deras läger i Bangkoks äldre delar. Våldet som följde krävde 25 människoliv.

Ockuperat område

Sedan dess har demonstranterna ockuperat ett stort område i stadens finanskvarter där flera av stadens bästa hotell och köpcentrum ligger.

Området omgärdas av en mur bestående av bildäck, lastbilar och spetsiga pålar. Alla vägar in och ut vaktas av vakter i skottsäkra västar beväpnade med spetsade bambukäppar.

I början av veckan skickades den thailändska armén till lägret och merparten av de hotell som ligger innanför barrikaden flyttar nu sina gäster till andra hotell.

Inga svenskar drabbade

Det enda hotell som inte stängt är lyxhotellet Four seasons som dock valt att stänga sina restauranger.

– Men vi har förberett limousiner åt alla gäster som inte vill stanna och vi rekommenderar folk att bo någon annanstans, säger hotelldirektören till AP.

Enligt svenska utrikesdepartementet har inga svenskar drabbats av evakueringarna.

– Men vi råder alla svenskar som befinner sig i Bangkok att hålla sig informerade om utvecklingen. Genom lokala medier eller genom ambassadens hemsida, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD.

FAKTA

Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM