Pelle Svensson i isdrama

Nära drunkna när han gick genom isen

NYHETER

Pelle Svensson har gått tuffa matcher på mattan och i rättssalen.

Men det var först när han brakade genom isen med skotern som döden stirrade honom i vitögat.

– Jag hade inte orkat många minuter till.

Foto: BJÖRN LINDAHL

Vid 05-tiden i går gjorde Pelle Svensson i ordning skotern hemma i Njurunda utanför Sundsvall. Han skulle hämta ved på ett hygge som ligger på andra sidan Bölesjön och för att ta sig dit behövde han passera sjön.

Pelle Svensson, tidigare VM-guldmedaljör i brottning och välkänd advokat, lyssnade på sin oroliga fru Pias förmaningar och utrustade sig med isdubbar. Sedan drog han i väg på skotern.

Hamnade i vattnet

Pelle Svensson lastade kälken full med ved och började åka tillbaka mot hemmet. Halvvägs ute på sjön märkte han plötsligt hur kälken gick genom isen. Sedan gick allt snabbt.

– Jag gav full gas med skotern som reste sig och jag kastade mig bakåt och hamnade i en enda issörja, det sista jag såg av skotern var plexiglaset som sjönk mot botten, säger Pelle Svensson till Dagbladet.

En våldsam kamp i isvaken tog sin början. Pelle, som lider av hjärtflimmer, skrek på hjälp men förstod att ingen i den lilla byn skulle höra honom skrika så tidigt på morgon. Naturens spelregler hade hårda nypor och Pelle försökte desperat få fäste med isdubbarna i den mjuka isen. Han misslyckades gång på gång. Krafterna började försvinna och 67-åringen kände att han var på väg att hamna under vattenytan.

"Slutet"

– Jag började på allvar tänka att allt var slut, jag blev tröttare och tröttare och försökte vila mot iskanten.

På något sätt lyckades Pelle Svensson uppbåda de sista krafterna till att vräka upp sin 115 kilo tunga kropp ur isvaken. Han berättar att ”det gick oändligt sakta att dra sig fram”. Pelle Svensson lyckades sedan lufsa bort till ett hus en kilometer bort. När tidningen Dagbladet träffar Pelle Svensson i hemmet vilar han ut. Knäna är blåslagna och tankarna går till isdramat.

Skotern kvar

– Jag har gått OS-final i brottning, men så trött som jag var innan jag kom in i värmen har jag aldrig varit, hela kroppen var full med mjölksyra.

Kvar i djupet blev skotern och en mobiltelefon.

– Jag uppskattar det till omkring 20 minuter i vaken. Jag hade inte orkat många minuter till och jag lider av hjärtflimmer, något som jag tänkte på när jag låg i issörjan.