”South Park” hotas efter Muhammed-satir

Satirserien skildrade profeten Muhammed utklädd i björnkostym

NYHETER

Skaparna av den amerikanska tecknade tv-serien South Park har hotats över internet sedan profeten Muhammed skildrats, utklädd i björnkostym.

I ett uttalande på hemsidan Revolutionmuslim.com varnas männen bakom den satiriska serien, Matt Stone och Trey Parker, i förtäckta ordalag.

Satirserien South Park.

"Det de gör är idiotiskt och de kommer troligen att sluta som Theo van Gogh för att ha sänt det här programmet" hette det i uttalandet. Det illustrerades av ett foto på den nederländske filmaren som mördades 2004 av en muslimsk extremist sedan han gjort en film med budskapet att islam stöder våld mot kvinnor.

På hemsidan fanns också en länk till en nyhetsartikel med detaljer om en fastighet i Colorado som Parker och Stone av allt att döma äger.

Mannen bakom hemsidan, Younus Abdullah Muhammad, försvarar inlägget på hemsidan och förnekar att det skulle röra sig om ett hot.

– Hur kan det vara en hotelse? Att visa ett exempel på vad som hände en annan person som betedde sig på ett liknande sätt? Det är bara bevis, säger han till Reuters.

I förra månaden greps flera personer på Irland misstänkta för inblandning i planer på att mörda svenske konstnären Lars Vilks som gjort en teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM