Peters rödgröna röra

Foto: Fredrik Hjerling
Poltisk rätt Peter Eriksson serverar en rödgrön förrätt till de rödgröna kollegorna: röd- och gulbetscarpaccio med getbrie, rostade pumpafrön, solrosskott och citrusvinägrett.
NYHETER

Peter Eriksson slutar som Miljöpartiets språkrör nästa år.

Efter politikerkarriären blir han gärna programledare för ”Solens mat”.

I helgen tar han första steget genom att ge ut en kokbok.

Den nya kokboken.

Peter Eriksson njuter helst av hempressad äppeljuice från sommarstället på Öland, lamm som har betat på Alvaret och till efterrätt vaniljglass med varma hjorton från hemtrakterna i Norrbotten.

”Passar med partiet”

Snart kan svenskarna laga hans och fyra andra kockars favoriter med hjälp av Miljöpartiets kokbok ”Gröna

recept – för godare mat”.

– De bästa kockarna vill

ha ekologisk, närodlad mat för att den helt enkelt smakar bättre. Det passar väl ihop med Miljöpartiets tänk, säger Peter Eriksson.

När SVT visar ”Solens mat” med Bo Hagström sitter han klistrad. Han säger att han gärna tar över som programledare:

– Det vore fantastiskt, skrattar Eriksson, som själv varit bonde och sålt lammkött, morötter, potatis och lök från gården i Morjärv.

Ingen mikromat

Den nya kokboken utgår från de lokala matuppror som startat runt om i landet, bland anhöriga till skolbarn och äldre som ”tröttnat på mikrovärmd mat i svarta plastlådor i hemtjänsten”.

– Den offentliga maten som vi ger till ungarna i skolan och gamla i äldreomsorgen är många gånger ganska dålig. Jag har velat ta fram en tydlig politik från Miljöpartiet kring detta, det födde idén om den här kokboken, säger Peter Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM