”Ryktet har gått länge”

Svenska hovets första "kiss and tell"-historia

1 av 6
SISTA OFFICIELLA BILDEN IHOP Madeleine och Jonas vid ankomsten till kungamiddagen för Nobelpristagarna på slottet i december 2009.
NYHETER

Skriverierna i Norge om Jonas Bergström är unika – och kommer vid sämsta tänkbara tidpunkt för hovet.

Nu befarar experter att det bara är början.

Det svenska kungahuset står inför en svår kris. Med mindre än två månader till Victorias och Daniels bröllop ser Madeleines förhållande med Jonas ut att falla i småbitar.

Den 11 augusti förra året visade prinsessan Madeleine och Jonas Bergström sin kärlek och sina ringar inför den samlade presskåren på Sollidens slott på Öland. SVT sände eklateringen i ett extrainsatt program.

– Jag är så glad att ni alla är här, sa Madeleine och log mot fotograferna.

Få kunde ana att de redan då befann sig i en kris.

Bakgrunden var ett infekterat svartsjukedrama. Månaderna före deras förlovning var en verklig prövning.

Det var då Jonas Bergström åkte till en kompis svensexa i Åre och träffade norska Tora, 21.

– Ryktet om den här affären har florerat länge på alla tidningsredaktioner. Jag gör bedömningen att den här kvinnan talar sanning, säger Karin Lennmor på Svensk Damtidning.

”Ny Tiger-affär”

Detta är första gången som svenska hovet drabbas av en så kallad ”kiss and tell”-historia. Tidpunkten och omfattningen av skriverierna gör affären unik jämfört med vad som tidigare publicerats om den svenska kungafamiljen. Under några timmar i går publicerades Se og hørs historia av flera norska dagstidningar, däribland Dagbladet och Nettavisen – samtidigt spreds historien i Sverige av bland andra Svensk Damtidning.

Karin Lennmor befarar att det finns fler kvinnor som nu kommer att träda fram och berätta om sina möten med Jonas Bergström.

– När man sätter en sten i rullning vet man inte vart det leder. Det kan vara en ny Tiger Woods-affär.

Se og hør är en tidning som i Norge är känd för att betala personer för att träda fram och berätta med exklusivitet. Ett förfarande som kan vara problematiskt för trovärdigheten.

Men när Jonas Bergström i går konfronterades med uppgifterna om sin påstådda otrohet dementerade han inte. I stället bad han om att få återkomma.

– Vi kommer att komma med ett uttalande, sa han till Svensk Damtidning.

Karin Lennmor tror att Madeleine och Jonas snart tillkännager att de bryter sin förlovning:

– Jag har mycket svårt att se att deras relation kommer att överleva det här.

Lycklig över frieriet

Måndagen den 28 september 2009 – en dryg månad efter att de offentliggjort förlovningen – reste prinsessan Madeleine till New York. Utan Jonas.

– Det märktes tydligt att svartsjukedramat hade påverkat henne. Men hon var ändå överlycklig över att Jonas hade friat. Hon pratade om bröllopet hela tiden, säger en vän.

Den 10 december syntes de tillsammans på Nobelfesten.

Paret konverserade flitigt vid sina respektive bord och log mot kamerorna. Samtidigt var krisen mellan dem djupare än någonsin.

– Det är lite konstigt. Men de har inte varit kära i varandra, det har märkts. Det hela var som värst vid

Nobelfesten. Då talade de om att separera, säger en vän.

I början av februari reste Madeleine och Jonas på solsemester till Thailand. Resan var ett sätt att hitta tillbaka till varandra och undvika separation.

Samtidigt började svenska medier rapportera allt intensivare om krisen i relationen.

Den senaste månaden har läget mellan Madeleine och Jonas blivit allt mer spänt. De har turats om att bo hos vänner och gått om varandra i bostaden vid Hovstallet.

”Hamna ute i kylan”

Aftonbladet berättade i måndags att Madeleine kom ensam till kungafamiljens traditionella helg­middag i söndags.

Kungen, som alltid gillat Jonas, har tidigare övertalat Madeleine att fortsätta satsa på relationen. Men om otroheten visar sig stämma är det få som tror på ett lyckligt slut.

– Jonas är en jättefin kille, men jag tror att han kommer att hamna ute i kylan nu. Svenska kungahuset tål inte den här typen av skriverier. Speciellt inte så nära inpå sommarens bröllop, säger Karin Lennmor.

Hovexperten Roger Lundgren på tidningen Queen befarar också att kärleken är över för Madeleine och Jonas.

Skandalen kommer olyckligt eftersom den tar fokus från Victoria och Daniels bröllop i sommar, anser han:

– Det här var tiden när Sverige skulle samlas kring festen, det här kan ta udden av det.