Staten ger stöd till pressade flygbolag

NYHETER

De flygbolag som drabbats av flygstoppet har nu fått klartecken om att regeringen går in med ekonomiskt stöd.

Det beslutades i dag under ett möte med regeringen och flygbolagen, enligt SVT:s Rapport.

Stödet består av uppskov med att betala arbetsgivaravgifter i ett år och möjlighet att låna pengar av staten mot säkerhet, rapporterar SVT:s Rapport.

SAS är ett av bolagen som kommer att kunna ta del av stödet.

På tisdag beslutar EU-kommissionen om hur stödet kommer att se ut till de andra flygbolagen i Europa.

Inte helt klart

I dag har infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) haft ett nytt möte med företrädare för flygbranschen. Syftet med mötet kommenterar Fredrik Reinfeldt så här:

– Det är klart vi diskuterar, men jag vill vara tydlig med våra utgångspunkter. Det är just i kris och i den här typen av prövningar som man måste ha klart vilka principer man utgår från och att försöka finna grund som i så fall går mer mot garantiåtaganden som helst är konkurrensneutrala och som helst gäller hela EU.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är i dag försiktig i sina kommentarer kring stödet.

– Jag tänker inte låta nu som att vi är färdiga och har dömt av detta, säger han.

– Jag vill dock varna för att skapa för stora förväntningar kring en tänkt ansvarsfördelning där vinsten hamnar hos ägarna och där förlusten täcks av skattebetalarna. Det tror jag inte på när det gäller bankerna och inte när det gäller andra branscher heller, säger Fredrik Reinfeldt.

SJ blir av med monopol

Bolagen får också respit med att betala in flygplatsavgifter i upp till tre månader. Totalt betalas det in cirka 250 miljoner kronor i sådana avgifter varje månad i Sverige, skriver TT.

– Det kommer att lätta på trycket, säger näringsminister Maud Olofsson (C) på en pressträff, till TT.

En annan åtgärd för att underlätta kommunikationerna är att låta andra tågoperatörer trafikera sträckor där SJ i vanliga fall har ensamrätt.

– Det är viktigt att alla transportslag kan utnyttjas så effektivt som möjligt och vi har därför i dag beslutat att fler tågoperatörer ska kunna utnyttja järnvägsnätet. Beslutet gäller från och med i dag, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson, i ett pressmeddelande.

Vågar jag boka?