Djuren du aldrig har sett förut

1 av 4 | Foto: VÄRLDSNATURFONDEN
Världens största insekt Den vandrande pinnen kan bli en halvmeter lång.
NYHETER

En snigel som skjuter "kärlekspilar" mot sin partner, världens största insekt, och en flygande groda som kan skifta färg.

Nyupptäckta djur och insekter på Borneo fascinerar forskarna.

– Där finns en enorm biologisk mångfald, säger Niklas Pettersson, biolog på WWF.

Världsnaturfondens forskarteam har upptäckt 123 nya djur och insekter på Borneo de senaste tre åren.

– De nya fynden är fantastiskt glädjande. Tre nya arter upptäcks per månad. Ju mer forskarna letar desto mer hittar de, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på WWF.

Djuren och växterna sammanställs av WWF i en ny rapport.

Märkliga djur

De flesta av dem är mycket sällsynta, och det ena djuret är märkligare än det andra.

Eller vad sägs om Rhacophorus penanorum, grodan som skiftar färg mellan skrimrande grönt på natten och brunt på dagen? Grodan kan glidflyga upp till 15 meter med hjälp av skinnhöljen mellan ben och kropp. Den saknar lungor och andas genom huden.

Ett annat fynd är en snigel (familjen Ariophantidae) som lever på höga altituder i Borneos bergsregnskogar. Den skjuter harpunliknande projektiler, ett slags kärlekspilar, med hormoner mot sin partner. Forskarna tror att pilarna ökar fortplantningsförmågan.

Världens största insekt

För ett par år sedan hittade man även världens största insekt, en vandrande pinne som kan bli över en halvmeter lång. Trots dess storlek vet man väldigt lite om insekten. Den tros leva högst upp i trädtopparna i regnskogen som är svåra att komma åt, och den har ett väldigt bra kamoflage.

En av förklaringarna till den stora artrikedomen på Borneo är att djur och växter lever isolerat.

– Eftersom Borneo är en ö tvingas djuren att utvecklas i en viss riktning och udda arter skapas. Dessutom är temperaturen och luftfuktigheten helt rätt för att liv ska frodas, säger Niklas Pettersson, biolog och naturvårdshandläggare på WWF.

Bara hälften kvar

Regnskogarna på Borneo är hotade. Bara hälften av dem finns kvar.

– Läget börjar ändå ljusna lite. Bland annat har vi klimatdebatten att tacka för det. Folk har insett att vi måste gör något åt avverkningen. Bland annat återplanterar vi skog på Borneo, och vi har hopp om att kunna skapa fler skyddade områden, säger Niklas Pettersson.

FAKTA

350 fågelarter i Borneos hjärta

I Borneos djupaste regnskog i mellersta delen av ön lever ett tiotal arter av primater, 350 fågelarter, 150 reptil- och groddjursarter och cirka 10 000 växter.

Området kallas Borneos hjärta.

Tropisk regnskog täcker hela området, som är lika stort som halva Sveriges yta. Regnskogar karaktäriseras av att det regnar omkring 2000 millimeter per år.

Totalt har 67 växter, 29 ryggradslösa djur, 17 fiskarter, 5 grodor, 3 ormar, 2 ödlor och en helt ny fågelart upptäckts på Borneo under de senaste tre åren.

I de avlägsna och svårtillgängliga skogarna på Borneo lever också spektakulära arter som Borneonoshörningen sida vid sida med orangutang, gibbon, trädleopard, månråtta och malajbjörn.

Källa: WWF