Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

UD: Res inte till Bangkok

Spänningen i Thailands huvudstad ökar

UD avråder nu svenskar från att åka till Bangkok.

– Läget är mycket spänt och det är svårt att förutsäga vad som kan hända, säger Ellinor Lindmark på UD:s presstjänst.

Våldsamheterna i Bangkok har eskalerat de senaste dygnet. I natt avfyrades granater i huvudstaden. Minst en person dog och ett 80-tal personer skadades.

Beslut om avrådan

På morgonen beslutade UD för att gå ut och avråda svenskar från att åka till Bangkok. Rekommendationen gäller själva huvudstaden, inte övriga Thailand, men sedan tidigare avråder UD svenskar från att åka till de sydliga provinserna – Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

– Anledningen är de politiska demonstrationerna och våldsutbrottet i Bangkok natt. Än är inga svenskar skadade men läget är spänt och det är svårt att förutsäga vad som händer, säger Ellinor Lindmark.

Flygplatsen säker

UD tipsar svenskar som befinner sig i Bangkok om att de kan höra av sig till ambassaden ifall de vill att ambassaden ska kunna nå dem.

– Det är helt frivlligt. Skulle det bli väldigt oroligt och man vill gå ut med information är det ju bra att känna till vilka svenskar som finns där så man får kontakt med dem, säger Barbro Elm på UD:s presstjänst.

Flygplatsen i Bangkok är fortfarande säker.

– Avrådan gäller inte transit på flygplatsen i Bangkok för vidare resor till andra resmål, säger Ellinor Lindmark på UDs: presstjänst.

Ett tusental svenskar

Enligt UD finns det cirka 1000 svenskar i Bangkok.

Kan det bli aktuellt att hjälpa dem med skydd eller resor hem om läget blir värre?

– Vi får se hur det utvecklar sig och göra bedömningen utifrån hur situationen ser ut längre fram.

UD:s avrådan från att åka till Thailand gäller tills vidare.

På fredagsmorgonen samlades hundratals kravallutrustade poliser vid de regeringskritiska demonstranternas läger. Polisen uppmanade rödskjortorna att riva barrikaderna kring lägret, rapporterade thailändsk tv.

Gulskjortorna mobiliserar

Men rödskjortorna visade inga tecken på att lyda ordern. Tv-bilder visade hur demonstranterna i stället hällde vad som verkade vara brännbar vätska på de högar av bildäck som utgör barrikader, med vässade bambukäppar nedstuckna här och var.

Samtidigt har de regeringsvänliga ”gulskjortorna” mobiliserat en stor grupp demonstranter som utlyst en demonstration i Bangkok under fredagen. Över 50 000 personer väntas delta.

Situationen mellan grupperingarna är mycket spänd och ingenting tyder på att oroligheterna kommer att få en fredlig lösning.

Attityden hårdnar

– Attityden hårdnar från båda parter. Det blir uppenbarligen allt svårare för någon part att backa, eller att sträcka ut handen och be om en förhandling, säger Lennart Linnér, Sveriges ambassadör i Bangkok, till Sveriges Radio P1 Morgon.

Den svenska ambassaden uppmanar svenskar i Bangkok till extra stor försiktighet och att om möjligt uppehålla sig i sina respektive hotellområden.

– Vi varnar turister för att ens gå i närheten av demonstrationsområdena, det kan bli nya sammandrabbningar, säger Lennart Linnér.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet