Erkände terrorplaner i New York

Männen planerade ett sprängdåd i tunnelbanan

NYHETER

Ännu en afghansk invandrare har i amerikansk domstol erkänt sig skyldig till att ha planerat terrorattacker mot New Yorks tunnelbana.

Zarein Ahmedzay, 25 år, erkände på fredagen att han konspirerat i syfte att genomföra sprängdåd i tunnelbanan.

Han gick i samma klass i high school som Najibullah Zazi, en annan afghansk invandrare som i februari erkände terrorplanerna. Åklagarna hävdar att männen planerade att genomföra bombdåden under fastemånaden ramadan i höstas, men att de övergav tanken sedan de upptäckt att polisen var dem på spåren.

FIck utbildning av al-Qaida

USA:s justitieminister Eric Holder har kallat sammansvärjningen det allvarligaste terrorhotet mot USA sedan 11 septemberattackerna 2001.

Ahmedzay, som är amerikansk medborgare, medgav att han rest till Pakistan 2008 tillsammans med Zazi. Där fick de utbildning i bombtillverkning av al-Qaida.

Jag var taxichaufför i New York och kunde staden mycket väl. Det viktigaste var att slå till mot välkända inrättningar och maximera antalet offer, sade han inför domstolen.

Riskerar livstids fängelse

Jag upplevde personligen att en operation inne i USA skulle vara det bästa sättet att göra slut på krigen, fortsatte han.

Zazi kommer att motta sin dom i juni, medan Ahmedzay får sin dom i juli. Båda riskerar livstids fängelse.

En tredje klasskamrat, av bosniskt ursprung, har nekat till anklagelser om inblandning. Enligt amerikanska medier har en fjärde misstänkt gripits i Pakistan.

TT