Soldat svårt skadad i explosion på Utö

Fick kraftiga brännskador vid övning inför Afghanistan

NYHETER

En soldat skadades allvarligt när hans rökhandgranat exploderade vid en övning i Stockholms skärgård.

Mannen fördes till sjukhus med tioprocentiga brännskador.

Olyckan inträffade på lördagseftermiddagen när den 25-årige mannens förband FS19 övade på Utö skjutfält utanför Stockholm.

Rökhandgranaten, som soldaten hade i sin väst, exploderade plötsligt.

Övade inför Afghanistan

– Han har tioprocentiga brännskador så han är allvarligt skadad. Men hans skada är inte livshotande. Han är skadad i en arm och ett ben, säger Wilhelm Guldbrand, pressinformatör vid FS19.

Förbandet är nästa militärstyrka som kommer att skickas till Afghanistan. Det här var en del av slutövningen inför resan i maj.

Den skadade soldaten togs omhand på plats och flögs sedan med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset. Han har nu transporterats vidare till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Enligt en presskommuniké från Akademiska sjukhuset behandlades mannen under natten på sjukhusets brännskadecentrum. Han tillstånd uppges vara stabilt.

Explosionen ska utredas

Vad som fick granaten att explodera är oklart.

– Vi vet inte riktigt vad det var som hände, som jag förstår det var han inte på väg att kasta den. Enligt min erfarenhet är det här väldigt säkra grejer, men det här kommer naturligtvis att utredas, säger Wilhelm Guldbrand.

En rökhandgranat är till för att dölja sig själv, inte för att skada andra.

– Rökhandgranaten slänger man iväg och så kommer det upp fosfor. Den är till för att dölja sig genom att skapa ett stort rökmoln, ett sorts defensivt vapen.