Expert: Situationen är mycket oroande

Risk för dödliga strider

Regeringen hotar att köra bort rödskjortorna med våld.
NYHETER

Säkerhetsläget i Bangkok har försämrats snabbt den senaste tiden.

Flera gånger har konflikten urartat i granatbeskjutning, bombdåd och våldsamma demonstrationer.

– Utmaningen är att veta vilka de farliga områdena är, säger säkerhetsexperten Eva Molyneux.

Foto: Maplecroft
Eva Molyneux, riskanalytiker.

Den långsamt bubblande konflikten i Thailands huvudstad Bangkok har snabbt förvärrats de senaste dagarna.

– Thailand är mycket oroligt nu. Oppositionens styrkor har sprängt flera bomber och man måste hålla sig undan från de hårdast drabbade områdena, säger Eva Molyneux på riskanalysföretaget Maplecroft.

Alla riskerar att dras in

Att undvika de farliga områdena kan dock vara svårt. Eftersom demonstranterna är rörliga och snabbt förflyttar sig runt i staden kan våldet bryta ut var som helst.

Eva Molyneux vill dock understryka att våldet inte riktas mot utlänningar. Den stora faran för turister är att av misstag bli indragna i konflikten.

– Men regeringen kallar nu de här demonstranterna för terrorister och man kan ana att myndigheterna snart kommer att slå ner hårt på dem.

En sådan storskalig sammanstötning mellan polis och de så kallade rödskjortorna skulle vara den farligaste utvecklingen, tror Eva Molyneux.

– Nyligen dödades 25 demonstranter i strider med säkerhetsstyrkorna. Så de här sammandrabbningarna är dödliga och alla som befinner sig i Bangkok riskerar att bli indragna i paniken.

Intensivt våld

Eftersom läget snabbt förändras vill Eva Molyneux inte ge några råd om vilka områden i Bangkok som bör undvikas.

– Vi ger inga resråd. Det bästa som turist är att följa rekommendationerna från sitt utrikesdepartement.

Själv är Eva Molyneux chockad över hur snabbt konflikten eskalerat från vässade bambukäppar till granater och hon säger att Thailand är mycket politiskt instabilt för tillfället.

– Den politiska oron är väntad men intensiteten i våldet har överraskat de flesta. Våldet har intensifierats ordentligt och det är väldigt oroande.

Fakta: Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)