”Polisen bröt av min arm”

Markus anmälde – men utredningen lades ner

Foto: Foto: CAROLINA BYRMO
SLÄNGDES I FYLLECELL   Markus gick när polisen kom men en av polismännen ska ha följt efter honom, slängt ner honom på marken och sparkat av hans arm.
NYHETER

Polismannen tryckte ner Markus på gatan, böjde hans arm bakåt och sparkade av den.

Så ska det ha gått till enligt Markus.

Men förundersökningen lades ner.

Den misstänkta polisen förhördes inte ens, visar Sveriges radios granskning.

Röntgenbilden visar tydligt hur Markus arm är bruten. Enligt läkaren är det högst troligt att skadan skett efter direkt våld.

Nyårsafton 2008. Markus och hans vänner hade bokat bord på en krog i centrala Uppsala. På kvällen började en av vännerna bråka med en vakt. Det blev slagsmål, sällskapet blev utslängt och polis tillkallades.

Eftersom Markus haft att göra med polisen i andra sammanhang valde han att gå från platsen. Han ville inte bli inblandad. Men en polis såg honom och följde efter.

Förhördes på telefon

– Han kastar ner mig på marken, drar upp min vänstra arm rakt upp i luften och sparkar av den. Sedan körde de mig till en fyllecell.

På sjukhus visade det sig att armen gått av på minst två ställen. Markus anmälde polisen för övervåld.

– De gjorde förhöret med mig över telefon. Alltid annars när det är man själv som är misstänkt för något måste man åka ner till stationen.

Vice överåklagare Lars Willquist på Riksenheten för polismål valde att lägga ner förundersökningen.

Allvarliga brister

Radio Uppland har granskat den sekretessbelagda utredningen och hittat flera allvarliga brister. Till exempel förhördes varken polisen eller krogvakterna.

– Man kan ju undra om de ens vill ta reda på vad som egentligen har hänt. Jag blir arg. Det finns mycket kvar att undersöka, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt, till Sveriges radio.

”En massa amatörer”

Åklagare Willquist säger till SR att det inte går att bevisa något övervåld. Till Aftonbladet säger han att han känner sig trakasserad av Sveriges radio.

– Det här är en komplicerad värld och plötsligt tycker en massa amatörer en massa saker och så blir det på det här viset. Jag har absolut ingenting att säga.

FAKTA

MISSTÄNKTE POLISMANNEN FÖRHÖRDES ALDRIG

Polismannen förhördes aldrig. Det som finns av hans version är ett två sidor långt PM som skrevs på nyårsnatten – och där framkommer det ingenting om hur ingripandet utanför krogen gick till.

Inga förhör med vakterna på krogen.

Inga förhör med övriga poliser på plats.

Rättsläkaren konstaterar att det är högst troligt att skadan skett efter direkt våld mot armen och att den mycket väl kan ha sparkats av.

Det finns tre olika förhör med vittnen som delvis stöder Markus version. Trots dessa hördes aldrig den misstänkte polismannen.

Källa: Sveriges radio Uppland