Kim får svar på sitt brev om dödshjälp

Foto: Foto: SANDRA WENNERGREN
Kim när hon ligger i sin sjuksäng i hemmet och intervjuas av Aftonbladets reporter Staffan Lindberg i samband med att hennes avskedsbrev publicerades i tidningen.
NYHETER

Kim, 31, vill avsluta sitt liv.

I ett brev till Socialstyrelsen har hon bett om hjälp att stänga av respiratorn.

I dag kommer Socialstyrelsens svar.

Aftonbladet har följt 31-åriga Kim genom hennes kamp för att få avsluta sitt liv. Kim har levt med respirator i 26 år och lider av tumörsjukdomen neurofibromatos som har gjort henne förlamad i hela kroppen. Sjukdomen bryter långsamt ner hennes kropp.

Nu har hon fått nog. Hennes beslut att dö har vuxit fram och hon är övertygad om att det är det bästa för henne.

Skrev brev

I mars skrev hon ett brev till Socialstyrelsen där hon ber om tillåtelse att få avsluta sin livsuppehållande behandling genom att först bli sövd och sedan få sin respirator urkopplad.

"Så länge jag ännu har min kropp och min hjärna i behåll så vill jag avsluta mitt liv så länge det är värdigt", skriver hon i sitt brev.

Enligt svensk lag är aktiv dödshjälp inte tillåten. Samtidigt har alla rätt att vägra vård. Om Kim inte vill ta emot den vård som håller henne vid liv så har hon rätt att avstå, menar bland annat Barbro Westerholm (FP) som också sitter med i Statens medicinsk-etiska råd.

Reder ut rättsläget

Kim vill bli nedsövd innan respiratorn kopplas ut, vilket gör fallet mer komplicerat ur laglig synpunkt. Att inte söva henne skulle orsaka onödigt lidande, men samtidigt är det främst den handlingen som gör att läkarna hittills har nekat Kim den hjälpen hon vill ha.

I dag kommer Socialstyrelsens svar till Kim.

Enligt Socialstyrelsens presstjänst är svaret ett klargörande av rättsläget som inte behöver betyda ett ställningstagande i just Kims fall.