”I värsta fall blir det krig”

Svenska familjer strandade i kaosartade Bangkok – nu avråder UD från att åka dit

1 av 3 | Foto: Foto: REUTERS
bombattack Thailändska soldater hjälper en kvinna som skadats efter att flera bomber exploderat i landets huvudstad Bangkok. Minst en person dog och 80 skadades, varav flera turister. Den senaste tidens oroligheter gör att UD nu avråder svenskar från att åka till Thailand.
NYHETER

BANGKOK/STOCKHOLM. Thailand står på randen till inbördeskrig.

UD avråder nu från att åka till Bangkok – där många svenskar redan är fast efter vulkan­kaoset.

– Det är full panik här, säger Benny Håkansson.

I torsdags briserade minst fem granater på en hårt trafikerad skytrainstation i finans- och turistområdet utmed Silom Road här i den thailändska huvudstaden.

Minst en person dog och uppemot 80 skadades, däribland flera utländska turister.

Bomberna small efter en tids våldsupptrappning mellan två politiska läger – de gula och de röda.

Nu avråder svenska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till Bangkok. Avrådan gäller dock inte resenärer som bara mellanlandar på flygplatsen för vidare färd inom Thailand.

”De kallar oss terrorister”

Aftonbladet tog sig på lördagen in i det avspärrade området i centrala Bangkok där demonstrationerna pågår. Bakom barrikader av spetsade bamburör och bildäck samlas tusentals oppositionsanhängare.

Utanför avspärrningarna patrullerar polisen. De har gjort inbrytningsförsök, men motats bort av den rödklädda massan.

– De kallar oss för terrorister, men det här är en fredlig demonstration. Det är inte vi som står för våldet, det är polisen och militären, säger Dr Weng, en av nyckelpersonerna bakom.

Han vet att han riskerar att gripas och föras bort av polisen om han lämnar området.

– Jag skulle fängslas och troligtvis dödas, säger han.

I nästa andetag bedyrar han att han är beredd att ta de yttersta konsekvenserna för att Thailand ska bli en demokrati.

Ovanför scenen där Dr Weng höll tal på förmiddagen, lokal tid, hänger ett mörkt nät.

– Det är för att polisens krypskyttar inte ska kunna sikta på oss, säger Dr Weng och pekar upp mot höghustaken.

Benny Håkansson bor sedan flera år i Bangkok och har varit med om många demonstrationer och politiska motsättningar. Den här gången känner han sig för första gången orolig.

– Jag brukar inte vara rädd, men nu är det väldigt spänt. Det som hände i går är bland det grövsta jag har sett. De skiter i vad de skjuter på, de slänger bara iväg skott.

Han beskriver situationen som panikartad.

– Det är mycket, mycket värre den här gången jämfört med alla tidigare år. Jag ser inget slut på det, säger Benny Håkansson.

”Vill utlysa nyval”

Ted Willmarsgård, tolk och thailandkännare, tror att sammandrabbningarna på sikt handlar om en maktkamp inför den populäre kungens frånfälle.

– De röda vill upplösa parlamentet och utlysa nyval, säger han.

Valet mellan de röda och de gula är, enligt Ted Willmarsgård, som att välja mellan pest och kolera.

– Det finns goda krafter i båda lägren, men de drunknar i maktkampen.

Han råder turister som befinner sig i Bangkok att undvika folksamlingar och demonstrationer. Något slut på våldet kan han inte se.

Aftonbladets Magnus Wennman och Erik Wiman.

– Det verkar som att ingen är beredd att backa.

I värsta fall skulle det kunna leda till inbördeskrig.

Reser på egen risk

När UD avråder från resor påverkar det reseförsäkringen. Personer som är strandade i Bangkok efter vulkanaskan, eller råkade befinna sig där av andra anledningar före UD:s avrådan, påverkas inte. Men reser du till staden nu gör du det på egen risk.

FAKTA

Rödskjortorna

De flesta av rödskjortorna är fattiga bönder från nordöstra Thailand. De stöder den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra eftersom de anser att han är den enda som sett till deras intressen.

Deras protester blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksin-miljarder som legat frysta sedan 2006 nu ska beslagtas permanent.

Rödskjortorna anser att premiärminister Abhisit Vejjajiva har kommit till makten på ett odemokratiskt vis. De kräver därför att premiärministern ska upplösa parlamentet och utlysa nyval.

Gulskjortorna

De flesta av anhängarna kommer från Bangkoks medelklass. De anser att Thaksin Shinawatra är en maktgalen bedragare som lurat de fattiga bönderna att rösta på honom.

Gulskjortorna ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde de den Thaksin-vänliga regeringen. Den tidigare premiärministern lever i dag i exil.

Källa: TT