”Vi vill bara komma hem”

Tvåbarnsfamiljen Lekberg fruktar för sin egen säkerhet i demonstranternas Bangkok

Foto: Privat
Karin Lekberg och hennes två söner Olle och Frans sitter fast i Bangkok.
NYHETER

Först ett askmoln och nu våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och militärer.

Familjen Lekberg från Stockholm sitter fast mitt i kaosets Bangkok.

– Vi känner oss rädda, det enda vi vill är att komma hem, säger mamma Karin.

Tvåbarnsfamiljen Lekberg hade firat två efterlängtade semesterveckor i den thailändska övärlden. I lördags var det tänkt att de skulle flyga hem.

Men askmolnet kom i vägen och nu sitter familjen fast mitt i den kaosartade situationen i huvudstaden Bangkok.

– Läget här är mycket spänt och vi varnas från att gå ut. Det känns mycket obehagligt, säger Karin Lekberg, 44.

Ändrar taktik

I går förvärrades läget mellan den regeringskritiska gruppen ”rödskjortorna” och militären. Minst en person dödades och ett 70-tal skadades när flera granater sköts in i en civil folkmassa.

– Demonstranterna höll sig tidigare inne på avspärrade områden. Men nu har de rört sig ut på andra gator och civila människor har attackerats. Det verkar som om de har ändrat taktik, säger Karin.

Familjens flygbolag Thai Air vill inte sätta in några extraflighter till Sverige, eftersom man befarar att medborgare i andra länder då kommer att kräva att de också ska få flyga hem. Det första bokningsbara flyget hem till Stockholm går först i juni.

Kritisk

– Varje dag måste vi åka ut till flygplatsen, köa med hundratals andra för att anmäla vårt intresse att åka hem och sen vänta i fem timmar av ovisshet på att just vårt namn ska ropas upp.

– Att göra det varje dag med två barn är inte så kul, säger Karin.

Hon förstår att ingen kunde förutse att askmolnet skulle sätta flygtrafiken ur spel. Men hon är mycket kritisk till den svenska ambassadens information till svenskar på plats.

Informerade om drottningen

– Personal från den svenska ambassaden var ute på flygplatsen och skakade hand och tipsade om att man kunde åka in till Bangkok och shoppa om det blev alltför långtråkigt. Ett bevis för att man inte har något begrepp alls om hur många svenskar som faktiskt sitter fast här.

Nu uppmanas svenskar att gå in på den svenska ambassadens hemsida för att uppdatera sig om läget. Fram tills i går kväll fanns det ingen information om läget i Bangkok – huvudtexten handlade om att drottning Silvia besökte Thailand för tio dagar sen, säger Karin.

FAKTA

Svenska ambassadens information om läget

ARTIKELN HANDLAR OM