Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Svenskar i Bangkok uppmanas stanna inne

Spänningen i Thailands huvudstad ökar

Kravallutrustad polis bevakar rödskjortorna vid barrikaderna på Silomgatan i Bangkoks affärsdistrikt. I dag väntas stora demonstrationer av gulskjortorna och svenskar i området manas att hålla sig inomhus.   Kravallutrustad polis bevakar rödskjortorna vid barrikaderna på Silomgatan i Bangkoks affärsdistrikt. I dag väntas stora demonstrationer av gulskjortorna och svenskar i området manas att hålla sig inomhus. Foto: AP

I Thailand ökar spänningen mellan den regeringskristiska gruppen "rödskjortorna" och militären.

Stora demonstrationer väntas under fredagen i huvudstaden Bangkok.

Nu uppmanar UD svenskar på plats att stanna inne på hotellen och att iaktta extra stor försiktighet.

I går dödades minst en person och ett 70-tal skadades när konflikten mellan den thailändska regeringen och de demonstrerande rödskjortorna blossade upp på nytt.

På fredagsmorgonen samlades hundratals kravallutrustade poliser vid de regeringskritiska demonstranternas läger. Polisen uppmanade rödskjortorna att riva barrikaderna kring lägret, rapporterade thailändsk tv.

Gulskjortorna mobiliserar

Men rödskjortorna visade inga tecken på att lyda ordern. Tv-bilder visade hur demonstranterna i stället hällde vad som verkade vara brännbar vätska på de högar av bildäck som utgör barrikader, med vässade bambukäppar nedstuckna här och var.

Samtidigt har de regeringsvänliga ”gulskjortorna” mobiliserat en stor grupp demonstranter som utlyst en demonstration i Bangkok under fredagen. Över 50 000 personer väntas delta.

Situationen mellan grupperingarna är mycket spänd och ingenting tyder på att oroligheterna kommer att få en fredlig lösning.

Varnar svenskar

– Attityden hårdnar från båda parter. Det blir uppenbarligen allt svårare för någon part att backa, eller att sträcka ut handen och be om en förhandling, säger Lennart Linnér, Sveriges ambassadör i Bangkok, till Sveriges Radio P1 Morgon.

Den svenska ambassaden uppmanar svenskar i Bangkok till extra stor försiktighet och att om möjligt uppehålla sig i sina respektive hotellområden.

– Vi varnar turister för att ens gå i närheten av demonstrationsområdena, det kan bli nya sammandrabbningar, säger Lennart Linnér.

Han uppmanar turister i staden att besöka UD:s hemsida under dagen för mer information om utvecklingen.

Utlänningar skadade

En diplomatkälla säger till nyhetsbyrån AFP att en japan och en australier tros finnas bland de skadade från torsdagens granatattacker. Enligt svenska ambassaden finns det med största sannolikhet inte svenskar bland de skadade.

Den thailändska regeringen hävdar att granaterna avlossades av representanter från rödskjortorna, som i sin tur anklagar militären för attackerna.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet