Maffiahjärna ska hjälpa forskarna

Gangsterns änka: Jag donerar den till vetenskapen

Foto: Foto: PAUL CROCK/AFP
vill få insikt Maffiabossen Carl Williams, här på en begravning 2004, misshandlades till döds i fängelse förra veckan. Nu vill han sänka att forskare ska kunna förklara vad som ligger bakom kriminellas våldsbrott genom att donera hans hjärna till forskning.
NYHETER

LONDON. Forskarnas dröm: Att se rakt in i en gangsters huvud.

Nu får de chansen.

Maffiabossen Carl Williams hjärna har donerats till vetenskapen.

Tv-serier som ”Criminal minds” och ”Profiler” handlar om att ta sig in i en brottslings huvud för att förstå hur tankarna går. Nu får forskare i Australien en unik möjlighet att bokstavligen ta sig in i huvudet på en riktig gangster, uppger Sky News.

Misshandlades till döds

Maffiabossen Carl Williams misshandlades till döds i fängelset i Melbourne för en vecka sen. I går bestämde sig gangsterns änka att donera Williams hjärna till vetenskaplig forskning.

– Jag tror att det kan hjälpa forskningen, kanske förklara varför män som Carl gör de våldsamma saker de gör, säger Roberta Williams till den australiska tidningen New Idea.

Dömd för flera mord

Forskare hoppas att Williams hjärna ska kunna ge insikt i vad som ledde honom till att genomföra ett stort antal våldsamma beställningsmord.

Carl Williams, som gick under öknamnet ”Fat Boy”, slogs ihjäl med en del från en motionscykel. En medfånge har gripits och kommer att ställas inför rätta.

Williams hade knappt suttit av tre år av sitt livstidsstraff, dömd för flera mord och knarksmuggling, när han misshandlades till döds på det säkerhetsfängelse där han avtjänade straffet.

”Barnen är offren”

– Jag har aldrig försökt rättfärdiga Carls beteende och har alltid vidhållit att de riktiga offren för den undre världens krig är barnen på båda sidor, säger

Roberta Williams som har en nioårig dotter med den mördade gangstern.

ARTIKELN HANDLAR OM