21-åring överklagar dom på tolv år

NYHETER

Domen på tolv års fängelse för den 21-årige man som rövade bort, misshandlade och våldtog sin tidigare flickvän i Kristianstad överklagas, uppger flera medier.

Det sker genom hans nye försvarare advokat Leif Silbersky. Denne säger till Kvällsposten att mannen har fått ett extremt hårt straff och att det finns utrymme för en ordentlig strafflindring.

Den 21-årige mannen tvingade i november förra året in sin 19-åriga ex-flickvän i sin bil i centrala Kristianstad, körde till ett fält i stadens utkanter och misshandlade henne mycket grovt.

Slutade andas

Bara tillfälligheter gjorde att den unga kvinnan över huvud taget överlevde. När hon hittades av en polispatrull, sedan mannen förmåtts visa var hon låg, drabbades hon av andningsstopp men räddades av poliserna tills ett ambulansteam kunde ta hand om henne.

Enligt Kristianstads tingsrätt hade övergreppen ett straffvärde på 14 års fängelse, men med tanke på att den dömde inte var fyllda 21 år när brotten begicks minskades tiden med två år.

Leif Silbersky anser alltså att även det straffet är alltför hårt. Hans klient har erkänt själva misshandeln men förnekar våldtäkten och människorov.

Svåra hjärnskador

– Där tror jag att det går att nå framgång, annars hade jag inte tagit mig an fallet, säger han till tidningen.

Den 19-åriga flickan har sedan misshandeln vårdats för svåra hjärnskador men har gjort en del framsteg. Först de senaste dagarna har hon kunnat äta själv. Hon kan ännu bara säga enstaka spontana ord.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM