Tågstation i Bangkok stängdes av militären

Slaget om Bangkok drar allt närmare

NYHETER

Konfrontationerna mellan Bangkoks rödklädda demonstranter och säkerhetsstyrkorna trappas upp.

På tisdagen stoppade aktivisterna Bangkoks tågtrafik och militären svarade med att ta över en tågstation.

Trycket ökar i Thailands politiska kris.

Sedan en tid tillbaka råder undantagstillstånd i huvudstaden Bangkok och rödskjortorna manar nu människor att ansluta sig från andra delar av landet.

Många döda

Den senaste månaden har 26 personer dödats och över 1000 skadats i oroligheterna och nu patrulleras staden av tungt beväpnad polis och militär.

Samtidigt som tonen mellan grupperna hårdnar har oppositionens aktivister förstärkt sina barrikader och vägspärrar i väntan på den oundvikliga konfrontationen med säkerhetsstyrkorna.

Stoppade tågen

Dessutom har rödskjortorna blockerat vägar som leder till och från huvudstaden för att förhindra att armén skickar förstärkningar till Bangkok.

Av samma anledning stoppade de på tisdagen också tågtrafiken på flera platser i staden. Hinder av bildäck byggdes på de upphöjda järnvägsspår som löper genom miljonstaden, rapporterar Bangkok Post.

Störningarna i tågtrafiken innebar stora svårigheter för pendlarna och under dagen stängde militären en tågstation som tidigare varit i demonstranternas händer, rapporterar UKPA.

Fakta: Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)