”Vi vågar inte ens gå till tvättstugan”

Polisen i Örebro jagar serievåldtäktsman

Foto: Björn Lindahl
Sauveni Kaensarn och Ulrika Järnström är oroliga.
NYHETER

Den 19-åriga kvinnan våldtogs i natt mitt bland bostadshusen i Örebro.

Nu växer oron bland de boende i området.

– Man vågar inte ens gå till tvättstugan, säger Sauveni Kaensarn, 29, som har balkongen precis intill polisens avspärrningar.

Flera av våldtäktsförsöken sedan i höstas har skett bland bostadshus, på cykelvägar i villaområden och på öppna platser.

Den här gången har en kvinna blivit våldtagen bara några meter ifrån en stor lägenhetslänga.

Platsen som polisen har spärrat av ligger mitt på gården som kantas längs ena sidan av låghus med balkonger. Trots att våldtäkten verkar ha skett bland bostadshusen har ingen hört något.

– Det känns obehagligt att det har hänt här. Man vågar ju inte ens gå ner till tvättstugan längre, säger Sauveni Kaensarn, 29, som bor i ett av husen med balkong precis intill avspärrningarna.

”Vill ju kunna gå omkring”

Hennes granne Ulrika Järnström, 30, känner sig också orolig.

– Många säger till mig att jag inte borde gå själv. Man tänker ju på det, men samtidigt vill man ju kunna gå omkring, säger hon.

Flera av de boende i husen står på sina balkonger och tittar på hur polisens tekniker arbetar på den lilla gräsmattan nedanför precis där ställningen för att piska mattor står.

På gården i området Markbacken bor många barn som brukar springa ute och leka. Flera av de boende har hund. Ändå verkar ingen ha reagerat på nattens händelser.

Ett par på översta våningen var vakna när kvinnan våldtogs, men de hörde inte heller någonting.

Flera av de boende i de olika stadsdelarna är rädda och oroliga. Platserna som gärningsmannen eller gärningsmännen slagit till på ligger inte så långt ifrån varandra. Markerade på en karta täcker de upp större delarna av stadens utkanter.

– Det är ju mitt bland folk, säger Sauveni Kaensarn.

Finns ingen misstänkt

Vid några av våldtäktsförsöken har offren vittnat om en man som flytt på cykel. Flera kvinnor har vittnat om en man maskerad med en halsduk för ansiktet. Polisen tror att det rör sig om två gärningsmän som ligger bakom det 10-tal ouppklarade fall i Örebro.

– Det är vår spaning i kombination med vittnesuppgifter som lett fram till den slutsatsen, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Bland offren finns flera yngre kvinnor i 20-årsåldern och en 73-årig kvinna som överfölls i närheten av Hagaskolan i Oxhagen i februari i år.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt.