”Jag har inte tagit livet av någon”

Annika Östberg pratade ut om fängelsetiden

Foto: björn henriksson
Annika Östberg ur Tom Alandhs dokumentär i SVT.
NYHETER

Annika Östberg, 56, har snart sonat sitt straff.

Men fortfarande jagas hon av personer som pekar ut henne som mördare.

– Jag har inte tagit livet av någon, säger hon i den första intervjun efter fängelsetiden.

I maj nästa år kan Annika Östberg lämna kriminalvården som en fri kvinna. Hon har då avtjänat 30 år i amerikanskt och svenskt fängelse efter att ha dömts för ett dubbelmord i USA.

Men trots att Annika Östberg hela tiden har erkänt att hon befann sig på platsen där morden ägde rum har flera debattörer hävdat att hon försöker framställa sig själv som ett offer.

– Jag har aldrig påstått att jag är oskyldig. Om de hade kollat arkiv och allt som skrivits hade de upptäckt att jag aldrig påstått att jag inte hade en del i det som hände, sa Östberg i den första intervjun med henne efter fängelsetiden i Kalifornien, som SVT sände ikväll.

"Sköt inte"

Men i intervjun nekar Östberg till att ha hållit i den pistol som avlossade de dödande skotten.

– Jag har aldrig tagit livet av någon. Men det är helt mitt fel att jag levde i det livet och befann mig på platsen när polisen dog.

Östberg bor nu på ett rehabiliteringshem i Södermanland, där hon har en egen nyckel och tillåts komma och gå som hon vill.

Meningen är att hon sakta ska vänjas vid ett liv i frihet.

Problem med kåksvenskan

– Språket har varit väldigt frustrerande för mig. Jag har varit tvungen att lära mig tre språk: svenska, kriminalvårdsspråk och kåkspråk.

Österberg var 28 år när hon dömdes till 25 år till livstid för dubbelmordet. Den 8 april 2009 överfördes hon till Sverige och den 16 november 2009 meddelade Örebro tingsrätt att hon fick sitt straff tidsbestämt till 45 år.

ARTIKELN HANDLAR OM