Ollade polisbil – nu kan han få sparken

NYHETER

Polismannen ollade några kvinnliga kollegors polisbil och bloggade om det.

Han skrev även sexistiska och kränkande inlägg på nätet om sin vardag som polis.

Nu vill hans arbetsgivare att han sparkas.

Foto: Foto: SCANPIX

Mannen kallade sig själv för "Farbror Blå" på en blogg och där publicerade han grova inlägg om sin vardag som polis i Skåne.

Bland annat skrev han att han och hans kolleger kastat stenar på en självmordsbenägen man och skrikit "hoppa din fege jävel" till honom.

Han beskrev även hur han kommit ut till en plats där en man precis tagit livet av sig. "Jag tog liket i handen med den senaste etikkursen i färskt minne och skakade hand med honom så som vi ska göra när vi erbjuder hjälp!

– Hej, konstapel X från Grönköpingspolisen! Vad kan jag hjälpa dig med?"

Riskerar att bli av med jobbet

Den bloggande polismannen återgav även i ett blogginlägg i februari hur han och en manlig kollega "ollat", det vill säga tryckt sina könsorgan, mot inredningen i en polisbil som några kvinnliga kollegor senare skulle åka i.

"Vi ollade handtagen i dörrarna, fönsterhissknapparna, växelspaken, ratten samt stereo- och polisradioknapparna. Och luren som man pratar i till ledningscentralen. Helt nerollad polisbil.

Omoget? Sexistiskt?

Ja för fan," skrev mannen i sin blogg.

Mannens arbetsgivare, Skånepolisen, vill nu att han ska få sparken och har bett Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd att ta ett beslut i frågan.

”Allt var påhittat”

I ett brev till nämnden skriver polismannen, som jobbat som polis sedan 1992, att han djupt beklagar sitt agerande. Han påstår att allting är påhittade skrönor.

– Avsikten var inte att såra någon. Genom att skapa en fiktiv figur ville jag återge en radiobilpolis vardag, skriver han.

Men hans arbetsgivare, Skånepolisen, anser att det inte spelar någon roll om inläggen inte är sanna eftersom de i vilket fall allvarligt skadat allmänhetens förtroende för den gällande polismannen och gett ett mycket negativt intryck av polisen i stort.

I sitt yttrande skriver de: "Oavsett om berättelserna är självupplevda, återberättade eller påhittade konstaterar myndigheten att historierna väckt avsky och att många tagit anstöt.”

"Vanligt med grova skämt"

"XX har i sin blogg återgivit situationer som för läsaren framstår som självupplevda och som ger läsaren intryck av att det inom polisen, under tjänsteutövning, är vanligt förekommande med grova sexistiska skämt och kränkande, respektlös behandling av såväl allmänhet som kollegor."

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd ska snart fatta beslut i frågan.