De lever i skräck

Polisen jagar två våldtäktsmän i Örebro

Foto: BJÖRN LINDAHL
Slog till igen Natten till i går våldtogs en 19-årig kvinna i Markbacken i Örebro. Det är det tolfte överfallet på kort tid. ”Vi tror att det är minst två personer som ligger bakom våldtäkterna”, säger Torbjörn Carlsson.
NYHETER

Polisen fruktar att två våldtäktsmän härjar i Örebro på nätterna.

Nu hoppas man att de har fångats på flera övervakningsfilmer – och begär in bilderna.

– Det är från kameror på platser i anslutning till de här överfallen, säger Torbjörn Carlson, Örebropolisens informationschef.

(Klicka för större version.)

I flera månader har Örebropolisen jagat den eller de våldtäktsmän som sprider skräck i staden. Natten till i går slog förövaren till igen.

En 19-årig kvinna överfölls på innergården mitt i ett bostadsområde i Markbacken.

På öppen plats

Precis som i de tidigare fallen har våldtäkten skett på en öppen plats intill bostäder, parkeringsplatser och gångvägar.

Polisen tror att gärningsmännen kan ha fångats på film och ska nu granska det material som hämtats in.

– Det är övervakningsfilmer från bankomater och någon bensinstation, säger Torbjörn Carlson.

”Obehagligt”

Våldtäkterna har i de flesta fallen skett sent på kvällen eller natten. Det senaste offret våldtogs klockan tre natten till i går.

– Det känns väldigt obehagligt att ingen har hört någonting. Man vågar inte ens gå till tvättstugan längre, säger Sauveni Kaensarn, 29, som har balkong mot gården.

Polisen har skrivit över 200 promemorior och gjort 550 förhör med vittnen. Utredningen omfattar redan 1 500 sidor.

Inget mönster

Ändå finns inget spår som pekar mot någon misstänkt gärningsman eller något särkilt mönster. Utredningen är just nu uppdelad med fokus på två separata förövare.

– Vi tror att det är minst två personer som ligger bakom våldtäkterna. Den utredning vi har bedrivit har lett oss till den slutsatsen, säger Torbjörn Carlson.

Flera offer har vittnat om att gärningsmannen har flytt på cykel. Den delen av signalementet kvarstår. Ett dna-spår har säkrats men har inte kunnat kopplas till någon misstänkt.