Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Bästa brittpuben finns i Stockholm

FAR OCH SON Grundaren Chris Billowes driver fortarande Tudor Arms, puben som han öppnade för 40 år sen. På bilden står han tillsammans med sin son James.   FAR OCH SON Grundaren Chris Billowes driver fortarande Tudor Arms, puben som han öppnade för 40 år sen. På bilden står han tillsammans med sin son James. Foto: CAROLINA BYRMO, SCANPIX


Telefonen på Tudor Arms ringde och den enda gästen vid bardisken väste att om det är min fru så är jag inte här.

Jag var 18, inte van vid någonting och besökte puben för första gången.

Bartendern lyfte luren, svarade tyvärr, jag har inte sett honom i dag.

     

Nu, över 20 år senare, har den sunkiga gamla klassikern på Östermalm i Stockholm utsetts till världens bästa pub utanför Storbritannien av tidningen The Daily Telegraphs läsare.

Ägaren Chris Billowes sitter på uteserveringen, stammisar är framme och gratulerar, han kvittrar förtjust att Tudor Arms hemsida på bara några timmar fått 5 000 besök mot normalt 500 i veckan.

– Vi är redan välkända bland engelsmän både i England och i Sverige. Förhoppningsvis kan vi locka fler internationella kunder nu, säger han.

När Tudor Arms slog upp portarna för 40 år sedan fanns ingenting liknande i Stockholm och svenskarna var ett folk som satt hemma och drack sprit.

Så var också de första åren tuffa, alldeles oavsett att Elton John ibland kunde sitta i något hörn.

Konjunkturer har kommit och gått men Stockholms äldsta brittiska pub har överlevt, även om det var svettigt i början på 90-talet då var och varannan krögare öppnade pubar som låtsades vara irländska.

Billowes vill gärna tro att framgången beror på att ägare och gäster är en enda stor familj, och det har han säkert en poäng i.

Men jag som är född i London vet att det egentligen handlar om något helt annat.

     

Sanningen är att Tudor Arms är ett ganska mediokert ställe, om än glatt. Få ölsorter, maten långtifrån lysande, småtrist inredning. Jag har varit där flera gånger genom åren, jag vet vad jag pratar om.

Det är detta britterna tycker om. Svenskar är förälskade i den engelska pubkulturen, men tror att den är synonym med någon gammal klassiker i centrala London.

Engelsmännen sitter på hak som gud glömt i nedlagda kvarter i smutsiga industristäder och sörplar värdelös öl i spruckna glas.

Tänk en sliten pizzeria i Timrå med ett klientel som för länge sedan gett upp. Sådan är den brittiske pubbesökaren.

Det är därför Tudor Arms vunnit över betydligt tjusigare nominerade ställen i Hongkong och Bangkok.

Det är å andra sidan bara idioter som vill ha massa jobbig lyx då de går på puben.

Tudor Arms är, på gott och ont, äkta. En pub som på brittiskt excentriskt manér stänger klockan 23.

     

Billowes suckar och berättar om 70-talet då han stängde klockan 18 på söndagar och någon vinglade ner för Östermalms gator och skulle fortsätta på någon pråm vid Nybroviken, men ramlade i vattnet och drunknade.

Jag drar anekdoten som den här artikeln inleddes med. Den 63-årige, bullrige, vithårige mannen från Isle of Wight, som kom till Sverige 21 år gammal, förälskad i en svensk flicka, börjar skratta.

– Sådant ser vi en hel del av här. Det som händer på Tudor arms stannar på Tudor arms.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet