Våldet trappas upp i Bangkok

Soldat ihjälskjuten

1 av 3 | Foto: Magnus Wennman
Flera har skadats i sammandrabbningarna i Bangkok.
NYHETER

BANGKOK. Våldet trappas nu upp i Thailand.

Aftonbladets team blev i dag vittnen till en våldsam skottlossning mellan militär och demonstranter.

En soldat dog sedan han skjutits i huvudet, antagligen av sina egna.

Militären skärper nu tonen mot de rödklädda demonstranterna i Bangkok.

– Från och med onsdagen kommer vi att besvara blockaderna med skarp ammunition, uppger befälhavaren Anupong Paogindha.

Aftonbladet var som enda svensk tidning på plats när militären gjorde verklighet att sitt hot under onsdagen.

Skottlossning

Demonstranter hade samlats för att blockera en av de stora infarterna till huvudstaden i höjd med Don Mueng-flygplatsen.

När armén försökte häva blockaden utbröt häftig skottlossning.

Militären använde både gummikulor och skarp ammunition. Demonstranterna svarade med hemmagjorda raketer.

Sammanlagt 18 personer har förts till sjukhus efter sammanstötningen i Bangkoks utkant, rapporterar Guardian. Av dessa ska fem vara så allvarligt skadade att de behöver operation.

Kan sprida sig

En soldat träffades i huvudet av en en kula och avled senare. Vittnen uppger för nyhetsbyrån AP att han dödades i kaoset av en kula avlossad av andra medlemmar av säkerhetsstyrkorna.

Soldaten är det 27:e dödsoffret sedan konflikten tog ny fart för några veckor sedan. Nu varnar thailändska myndigheter för att oroligheterna kan sprida sig till flera delar av landet.

Svenska UD avråder fortfarande svenskar från att uppehålla sig i Bangkok, men än så länge finns inga sådana rekommendationer för övriga landet.

Fakta: Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)