Malcolm X mördare fri

Foto: ap
New Yorkpolisen Alvin Aronoff sätter den 21 februari 1965 handbojor på den för mordet på Malcolm X gripne Thomas Hagan.
NYHETER

Den man som mördade den kontroversielle medborgarrättsaktivisten Malcolm  X 1965 frigavs på tisdagen efter mer än 40 år i fängelse.

Foto: Robert Haggins
Den färgade medborgarrättskämpen Malcolm X blev efter sin död en martyr.

Beskedet om att den nu 69-årige Thomas Hagan skulle benådas kom redan förra månaden och tisdagens frigivning var väntad.

Thomas Hagan erkände och dömdes för att ha skjutit ihjäl den 39-årige Malcolm X i New York samma år. Hagan har dock varit delvis fri de senaste 22 åren för att kunna arbeta och har bara behövt tillbringa två nätter i veckan på en anstalt på Manhattan.

Hagan var medlem av den radikala rörelsen Nation of Islam, där Malcolm X en tid var en de främsta medlemmarna och ledaren Elijah Muhammads närmaste medarbetare.

Hagan uppgav 1977 att han och två medbrottslingar beslutat mörda Malcolm X därför att denne var en hycklare och hade vänt sig emot Elijah Muhammad.

Efter mordet blev Malcolm X martyr för många och en kult har utvecklats runt honom. Skolor, vägar och andra platser har fått namn efter honom.

FAKTA

Malcolm X

Hette ursprungligen Malcolm Little.

Han var en av ledarna för den islamiska rörelsen Nation of Islam som förespråkade en självständig nation med bara svarta.

Han mördades i februari 1965.

Efter sin död har Malcolm X blivit en kultfigur.