Barack Obama: BP är ansvarigt

USA:s president beredd sätta in militär i oljebekämpningen

Foto: Bill Haber
I USA gör man nu allt för att försöka ta hand om den olja som väntas nå kusten under fredagen.
NYHETER

USA:s president Barack Obama meddelade på torsdagen att det kan det bli aktuellt att sätta in militären för att bekämpa oljeutsläppet i Mexikanska golfen.

– Medan BP bär det yttersta ansvaret och får bära kostnaderna för skadorna och saneringsarbetet, så kommer vi att sätta in alla tillgängliga resurser, sade Barack Obama till reportrar utanför Vita huset.

Innan dess hade säkerhetsministern Janet Napolitano på en presskonferens i Vita huset inte skrätt orden om BP:s ansvar.

– USA kräver största möjliga ansvarstagande från oljebolaget BP för att städa upp efter oljeläckan, sade hon och kallade oljeläckan en katastrof av "nationell betydelse".

Pågå i 90 dagar

Enligt bedömningar av tjänstemän vid inrikesdepartementet kan utsläppet fortgå i 90 dagar.

Delstaten Louisianas guvernör Bobby Jindal utlyste på torsdagen katastroftillstånd, vilket ger honom ökade befogenheter att använda delstatens resurser och söka statligt stöd för att bekämpa oljan. Försvarshögkvarteret Pentagon meddelade att det utreder vilket stöd som kan bli aktuellt.

Och i delstaten Florida, som också hotas, sade den demokratiske senatorn Bill Nelson att han tänker lägga fram ett lagförslag som tillfälligt ska blockera utökad oljeborrning, inklusive provborrning, till havs.

Oljepolitiken ifrågasatt

I mars föreslog president Obama att oljeborrning tillåts i vidsträckta kustområden där det länge varit förbjudet. Förslaget var ett försök att få republikanerna att stödja ett större energi- och klimatpolitiskt paket. Det väckte skarp kritik bland miljögrupper och en del politiker i de berörda delstaterna.

Enligt Vitahustalesmannen Robert Gibbs får oljekatastrofen "självfallet" effekt på Obamas tankar om expanderad oljeborrning runt kusterna, men han tonade samtidigt ner idéer om att oljespillet kan kullkasta hela initiativet.

TT