Brown misslyckades

NYHETER

LONDON. Gordon Brown tog inte chansen.

I den tredje och sista valdebatten slutade han trea.

Och gav de konservativas David Cameron halva nyckeln till 10 Downing Street.

Foto: Reuters
Gordon Brown i torsdagskvällens valdebatt.

De tidigare debatterna har handlat väldigt mycket om den nya stjärnan i brittisk politik, liberaldemokraternas Nick Clegg.

I debatt tre var allas ögon på Brown. Skulle han skulle lyckas vända sin blunder från dagen före när han kallade en väljare för "inskränkt" i ett läge då han inte visste att TV-mikrofonen var på.

Brown försökte direkt ta udden av frågan genom att i sitt inledande anförande medge att han inte "gör allt rätt".

Slutade sist

Premiärministern var också mer på hugget än vid tidigare debatter. Dessutom var debattens huvudämne ekonomin, Browns absolut bästa gren.

Ändå var väljarnas dom efter debatten lika hård som tydlig. Brown misslyckades.

Gordon Brown slutade sist i de två första opinionsmätningarna som offentliggjordes. Klart efter både David Cameron och Nick Clegg. Bara 25 procent av tittarna hade Brown som segrare.

Övertag

Fanns det en vinnare så var det Cameron.

Han verkade ha käkat taggtråd inför debatten kombinerat med att plugga på alla sakfrågor extra mycket. Han var aldrig svarslös och utstrålade engagemang.

I den mån debatten avgör hur folk röstar kan Cameron ha fått det övertag han behöver på torsdag i nästa vecka.

Cameron måste få en egen majoritet om han ska bli premiärminister. Inte många tror att Nick Clegg är beredd att stödja en konservativ regering.

Liberaldemokraternas ledare som gjort så bra ifrån sig i de två första debatterna var mer på defensiven den här gången. Han verkade trött och stundtals frustrerad.

Ändå gjorde han uppenbarligen ett bättre intryck än Brown.

Minerad mark

Nu återstår en knapp vecka av stenhårt kampanjande. Fortfarande är det många väljare som inte bestämt sig.

Invandringen är en fråga som plötsligt blivit stor vid sidan av ekonomin. Tack vare Brown och hans förolämpning. Tidigare under valrörelsen har partierna gemensamt försökt undvika denna minerade mark.

Nu gick proppen ur och kandidaterna munhöggs friskt om hur man ska kontrollera invandringen och kunna kasta ut flyktingar som inte har skäl att stanna.

Kan det bli frågan som avgör valet?