Demonstranter stormade sjukhus

NYHETER

Rödskjortorna har stormat ett av de största sjukhusen i Bangkok.

Nu vill protestmotståndarna ha undantagstillstånd.

"Det kan bli inbördeskrig", varnar ledaren för gulskjortorna, Chamlong Srimuang.

Foto: AP
Patienter på sjukhuset fick evakueras.

Ett av de större sjukhusen i Bangkok har stormats av de protesterande rödskjortorna i jakt på säkerhetsstyrkor som de trodde befann sig på sjukhuset, rapporterar AP.

Demonstranterna tog sig in på Chulalongkorn Hospital sent i går kväll. Patienterna fick evakueras och operationerna fick ställas in efter instormningen.

"Folket fördömer"

Premiärministern Abbhisit Vejjajiva kritiserade i går rödskjortornas senaste attack i thailändsk tv.

– Vi behöver inte fördöma det här. Det har det thailändska folket och världen redan gjort, sa han, skriver AP.

Han betonade också att regeringen inte kommer att tillåta någon rörelse som utgör ett hot mot allmänheten.

Men rödskjortorna bryr sig inte om den typen av varningar.

De har stormat parlamentet, blockerat vägar och hela områden. Minst 27 personer har dött och omkring 1000 har skadats i våldsamheterna på gatorna.

Hindrar vården

Den senaste stormningen mot sjukhuset har inte uppskattats av befolkningen.

– De får protestera hur mycket de vill och de skulle inte ha kommit hit och hindrat oss från att få vård, säger Purin Supadith, en arg sjukhusbesökare som tvingats vända hemåt igen.

Protestledaren Weng Tojirakarn har bett om ursäkt för sjukhusattacken som han har kallat "opassande".

De så kallade "gulskjortorna" representerar Thailands näringslivselit. "Rödskjortorna kommer i de flesta fallen från landsbygden.

Fakta: Thailand och protesterna

Bakom oron i Bangkok står UDD (Förenade fronten för demokrati mot diktatur), som stödjer den korruptionsdömde förre premiärministern Thaksin Shinawatra. Han avsattes av militären 2006 och lever nu i exil.

De flesta "rödskjortorna" kommer från norra och nordöstra Thailand, gynnades av miljardärens Thaksins politik och vill ha honom åter. UDD ser dagens regering som olaglig och kräver nyval.

Mot UDD står regeringen och PAD (Folkalliansen för demokrati), som ledde kampen mot Thaksin och 2008 fällde en Thaksin-vänlig regering.

Premiärminister Abhisit Vejjajivas regeringskoalition leds av DP (Demokratiska partiet) och stöds av landets medelklass och elit. Anhängarna benämns gulskjortor - gult står för sympati med monarkin.

Den senaste tidens oro blossade upp i mars, sedan Högsta domstolen bestämt att de Thaksinmiljarder som legat frysta sedan 2006 nu beslagtas permanent. Parlamentsval måste utlysas före årsskiftet. Thaksins anhängare har stor chans att segra, såsom skett i varje val sedan 2001. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM