"Hundar kan hamna i chock"

Djur skräms svårt under Valborg

NYHETER

På många platser i landet innebär Valborg smällare och raketer.

Ett elände för våra husdjur.

– Hundar kan kräkas av skräck, säger Anya Törnkvist, djursjuksköterska.

Årligen inträffar 200-300 fyrverkeriolyckor som innebär att människor måste söka läkarvård. De flesta incidenter inträffar vid nyårsfirandet, men även under Valborg förekommer smällare och raketer under traditionsenligt brasfirande på många platser i landet. Inte bara människor riskerar att skadas – även djur, som katter och hundar, ligger pyrt till. Anya Törnkvist är djursköterska vid Universitetsdjursjukhuset i Uppsala. Varje nyår (framför allt) och Valborg får de in djur som skrämt eller chockats av kraftiga smällare eller vinande fyrverkeripjäser.

"Stort problem"

– Detta är absolut ett stort problem, framför allt för hundar, men också för katter.

– Det kan komma in jakthundar som är skottränade men som ändå blir livrädda för smällarna och fyrverkerierna. Djuren känner inte igen ljusen och ljuden och kan bli så skrämda att de i vissa fall kräks. Det finns även extremfall där djur hamnat i chock. Men vanligast är att de darrar och är så rädda att de inte vill gå ut, säger Anya Törnkvist.

Det är inte bara veterinärer och djurskötare som är kritiska mot fyrverkerier och smällare. Brandskyddsföreningen har tidigare gått ut och krävt ett totalförbud mot fyrverkerier.

Går att förebygga

– Ett förbud vore bra, men det är nog inte praktiskt genomförbart. Men man skulle kunna införa en licens, sa Åke Persson, expert på brandfarliga och explosiva varor till Aftonbladet i samband med det senaste nyåret.

Enligt Anya Törnkvist finns det mycket man som djurägare själv kan göra för att förebygga vettskrämda djur och veterinärbesök.

– Håll djuren inne, dra ner persiennerna så att det blir mörkt. Om man har hund eller katt som är väldigt, väldigt rädd kan man göra i ordning ett speciellt avskärmat rum. Det finns även receptfria, lugnande mediciner som kan vara bra att ge till djuren.

FAKTA

Så skyddar du husdjuret:

Ibland kan medicinering som föreskrivs av veterinär underlätta eller krävas för att resultat skall uppnås. Fobibehandling tar tid, den måste planeras och genomföras många månader innan tex. nyårsraketerna. Är en korrekt fobi-behandling ej möjlig återstår bara att försöka lindra lidandet för hunden.

Inspelningar av raket- och smällarljud kan användas för träning och kan köpas hos Jycketryck

DAP är en feromon, ett dofthormon som ger hunden signaler om lugn och avstressning. Tre hundar av fyra blir inte alls så rädda av smällandet om DAP används. DAP kan du köpa hos veterinär eller på apotek.

Zylkène heter ett kosttillskott med en lugnande effekt. Kan köpas via många apotek och ges under kortare eller längre tid (läs mer på http://zylkene.se/).

Reagerar hunden kraftigt på skott eller smällar bör man helst försöka vara hos sin hund på en så lugn plats som möjligt. Synintryck kan begränsas genom mörkläggning av fönster och full belysning i rummet, ljud genom musik/radio (vissa hundar kan tolerera proppar av bomull i öronen).

Bygg gärna en ljuddämpad, mörk mysig koja som ger trygghet.

Bestraffa aldrig rädslan, förstärk den inte heller genom att ”trösta” – utan uppträd lugnt och försök om möjligt engagera hunden i en rolig lek.

Försök vara ett föredöme, lugn glad och orädd.

Källa: www.dalbyveterinaren.se/slu.se