200 hemskickade från Helsingör

NYHETER

Valborgsfesten blev stökigt runt om i landet – inte minst i Skåne. Över 100 svenskar blev utslängda från Helsingör och satta på färjan till Helsingborg, sedan de ställt till med bråk i den danska staden.

– Mellan 100 och 200 svenskar, de flesta unga män, som betedde sig stökigt i Helsingör och blev avvisade. På färjan fortsatte de bråka, säger Mikael Persson, informatör på Skånepolisen, till TT.

Ingen ska dock ha blivit allvarligt skadad. En 19-årig man greps som misstänkt för tre fall av misshandel samt ringa narkotikabrott.

Stöket i Skåne inleddes redan vid tiotiden på valborgsmässoaftons förmiddag. Över 20 människor omhändertogs för fylleri, tiotalet av dem enbart i Lund.

Fylla i parker

Längst i norr fick Norrbottenspolisen en stressig natt som slutade med att 16 människor omhändertogs för fylleri. Ytterligare sex greps, en av dem är misstänkt för dråpförsök efter en knivattack mot två personer i Kiruna.

Det var även stökigt på flera håll i Södermanland med en lång rad av misshandelsfall. I Eskilstuna skulle poliser gripa in mot en berusad kvinna men hon drog kniv och rispade en av dem på kinden.

Stockholmspolisen grep in mot flera tiotal onyktra unga människor i flera parker runt om i staden. En fest på klipporna i Kristineberg på Kungsholmen gick över styr och krävde polisens insats.

Ganska lugnt

En hel del fylleri rapporteras också från Värmland. Ett 40-tal personer omhändertogs eller greps.

– Arresterna är välfyllda i åtminstone Karlstad, Arvika och Kristinehamn, säger länsvakthavande Mats Persson.

Flera fall av misshandel inträffade, till exempel i Säffle där en 21-årig man greps misstänkt för att ha slagit en annan man i huvudet med en flaska.

I Dalarna, Göteborg och Uppsala blev valborgsfirandet däremot ganska lugnt. En del fylla rapporteras men inte mycket värre än en vanlig helg.

TT