Poliserna skulle dö

Knarkligans plan: Spränga dem med hemgjorda bomber

Foto: Jerker Ivarsson
hämndaktion Johan, 30, misstänks ha hjälpt den häktade 27-åringen med mordplanerna på två poliser på Gotland. Som hämnd för en knarkrazzia ska de planerat att placera splitterbomber i polisernas bilar.
NYHETER

VISBY. Männen kartlade två poliser, deras fruar och barn.

Utredarna misstänker att de skulle mörda poliserna med en hemmagjord splitterbomb.

Nu sitter en av dem häktad, misstänkt för stämpling till mord.

I tisdags häktades en 27-årig man av Visby tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för stämpling till mord. En 30-årig man häktades som skäligen misstänkt för samma brott, men släpptes mindre än tre timmar senare.

Länskriminalen i Stockholm, som utreder fallet, är mycket förtegna

– Det är en polisanställd på Gotland som är föremålet för stämplingen till mord. Det är därför vi utreder, säger presstalesmannen Ulf Göranzon.

Men enligt hemligstämplade dokument från utredningen som Aftonbladet tagit del av ska 27-åringen tillsammans med en annan person som inte gripits, men alltså figurerar i utredningen, ha utvecklat planer på att hota och eventuellt mörda inte en, utan två poliser.

Sura på knarkrazzia

Motivet uppges framgå av flera avlyssnade telefonsamtal från förra fredagen mellan männen, och ska handla om att de var sura på poliserna för en knarkrazzia på Gotland där två kompisar skadade sig allvarligt när de hoppade ut genom en lägenhet.

Av dokumenten framgår att männen pratat med varandra i telefon om att hämnas genom att kartlägga polismännens familjer, fotografera dem och sedan skicka bilderna till dem i en låda tillsammans med en docka man ska ”spreja lite ketchup över” och ett meddelande om att de ska passa sig.

Bygga splitterbomb

I nästa samtal framgår att 27-åringens kompanjon åkt bil och tror sig ha lyckats

lokalisera en av polismännens hus. Av dokumenten framgår också att 27-åringen ringde till sin tidigare affärsbekant, en 30-årig man som nu är släppt, för att få tag

i sprängämnen. De diskuterade med varandra hur man skulle kunna göra en splitterbomb med hjälp av dynamit som 30-åringen hade

i sin ägo. Med hjälp av en flaska och metallskrot kunde man koppla tändhattarna till bromsljuset på en bil och sedan gömma den under sätet.

”Helt vansinnigt”

Av explosionen skulle ”arslet” bli som en ”nåldyna”. Natten till i lördags slog polisen till med insatsstyrkor mot 27-åringen och 30-åringen. Enligt Peter Claeson, chefsåklagare vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm, är 30-åringen fortfarande misstänkt för brott. Både 30-åringen – som berättar sin version för Aftonbladet i artikeln här intill – och 27-åringen nekar till brott.

– Min klient tycker det är helt vansinniga anklagelser, säger 27-åringens advokat, Eric Dufvenmark.

30-åringens advokat, Bengt Loquist, menar att det handlar om tomt prat och att åklagaren tolkar informationen på värsta möjliga sätt.

– Man skjuter först och tänker sedan. Då är det tråkigt att vara liket, säger han.

Aftonbladet har sökt den tredje personen som figurerar i utredningen utan framgång.