Tyska banker ger Grekland nödlån

Krisen gör att greker tvingas jobba 14 år längre

NYHETER

Tyska banker och företag ger nödlån till budgetkrisens Grekland.

Även andra europeiska banker väntas bidra, enligt den tyska regeringen.

I Grekland dras svångremmen åt: Bland annat höjs pensionsåldern från 53 till 67 år.

Just nu pågår förhandlingar i Aten om hur Grekland ska räddas undan ekonomisk kollaps.

Enligt EU-kommissionen kan samtalen i Aten bli klara i morgon. På söndag ska eurozonens finansministrar träffas för att bedöma läget. Dagen därpå väntas parlamentet i Aten få ta ställning.

Stöd från Tyskland

På fredagen kom uppgifter om att tyska banker och företag, via ett konsortium, rycker in med pengar.

Det tyska konsortiet som planerar att vara med och rädda Grekland med upp till 2 miljarder euro i privata nödlån leds av Deutsche Bank-chefen Josef Ackermann, rapporterar Reuters.

Tysklands vice förbundskansler Guido Westerwelle förklarade i en radiointervju att han räknar med att även andra europeiska banker ska bidra.

Grekerna får jobba 14 år längre

Om detta stöd från privata sektorn kommer att räknas in i de upp till 120 miljarder euro i lån, som väntas erbjudas regeringen i Aten när samtalen är avslutade, var på fredagen oklart.

För grekerna väntar en budgetåtstramning på totalt 24 miljarder euro för att få ta del av lånen, rapporterar Financial Times.

Bland annat i form av:

Höjd genomsnittlig pensionsålder från 53 till 67 år.

Tre års frysta löner inom offentlig sektor.

Höjd skatt och moms.

Slut med två extra månadslöner per år för de offentliganställda.

Ska minska budgetunderskott

Målet för det sanerings- och stödpaket som nu diskuteras av Internationella valutafonden (IMF), EU, Europeiska Centralbanken (ECB) och Greklands regering är att få ned Greklands budgetunderskott med 10–11 procentenheter på två år.

I fjol uppgick underskottet till minst 13,6 procent av BNP.

Nödlånen väntas främst komma från IMF och de stora euroländerna, med Tyskland och Frankrike i täten.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tror att det efter att samtalen är avslutade tar en vecka för det tyska politiska systemet att klubba en lag om lån till Aten.

FAKTA

Greklands kris

Grekland har skulder på omkring 300 miljarder euro. Senast 19 maj måste 8,5 miljarder euro i lån som löper ut betalas, men landet har just nu inte råd att ta upp nya lån på marknaden.

Ett räddningspaket från EU/IMF förhandlas. Det är tänkt att löpa i tre år. Vilka belopp som blir aktuella är ännu inte klart, ej heller exakt vilka länder som ska bidra, vid sidan av IMF.

Kravet för utbetalning är ytterligare fleråriga program för nedskärningar och sparande i den grekiska statsbudgeten.

Grekland hade i fjol ett budgetunderskott på 13,6 procent av BNP, kanske högre. Tillåtet är 3 procent. I år har regeringen lovat få ned underskottet med 4 procentenheter med besparingar och skattehöjningar.

Källa: TT

TT-Aftonbladet