Bilbomb på Times Square väcker oro

Misstänkt bilbomb i New York

Foto: AP
Polisen undersöker bomben.
NYHETER

Att någon tänkt spränga en bil mitt i New York väckte stark oro, trots att attentatsförsöket sent i lördags gick i stöpet.

Extremt allvarligt, sade Vita husets talesman Robert Gibbs om dådet.

– Vi har haft tur, konstaterade borgmästare Michael Bloomberg.

– Tack vare alerta Newyorkbor och professionell polis undvek vi vad som kunde ha blivit en händelse som dödade väldigt många. Bombgruppen bekräftade att det misstänkta fordonet verkligen innehöll en explosiv anordning. Men vi har ingen aning vem som gjorde det här eller varför, sade borgmästaren på en presskonferens tidigt på söndagsmorgonen lokal tid.

Några timmar senare hävdade de pakistanska talibanerna att de låg bakom attentatsförsöket. De meddelade på en islamistisk webbsida att de gjort det för att hämnas dödandet nyligen av de båda irakiska al-Qaidaledarna Abu Ayub al-Masri och Abu Omar al-Baghdadi och andra "muslimska martyrer".

Inget belägg

New Yorks polischef Ray Kelly säger att det inte finns något som styrker talibanernas påstående att de låg bakom attentatsförsöket på Times Square.

Enligt Kelly har en övervakningskamera fångat en vit man i 40-årsåldern i området. Ungefär ett halvt kvarter från det apterade fordonet tar han av sig en mörk skjorta, under vilken han har en röd skjorta.

Kelly sade att han "inte kan utesluta" att mediekoncernen Viacom kan ha varit målet för attentatet.

Vita husets talesman Gibbs sade att regeringen tar alla möjligheter i beaktande. Utredarna behandlar ärendet som ett terrorattentat.

President Barack Obama, som befann sig i Louisiana för att bevittna oljeskadorna, hade varit i kontakt med New Yorks borgmästare Michael Bloomberg och väntades göra ett offentligt uttalande om incidenten senare på söndagen.

Rök och gas

Efter larmet vid åttatiden i lördags kväll spärrades hela Times Square av av polisen. Det kom rök från en märkligt parkerad SUV med tonade rutor. Polisen kände lukten av krutrök och kallade på förstärkning, varpå hela platsen till sist fylldes av polis, brandkår och bombdesarmerare i full skyddsutrustning.

I den övergivna bilen hittades tre behållare med propangas, två bensindunkar, fyrverkeripjäser och två klockor med batterier.

– Den verkade vara på väg att detonera men fungerade inte som den skulle, sade polistalesmannen Paul Browne enligt tidningen The New York Times.

Anordningen "verkade amatörmässig", sade Bloomberg och enligt polischefen Raymond Kelly skulle resultatet ha blivit en "ordentlig eldsvåda", snarare än en stor explosion. Bilen, som hade falska nummerplåtar, flyttades till sist till en säkrare plats för noggrannare undersökning.