Hemlig utredning ska rädda Mats Alm

Peter Althin: Vi väntar på vissa provsvar

NYHETER

FALUN. Åklagarna arbetar hårt på att köra Mats Alms trovärdighet i botten.

Men advokat Peter Althin hoppas ett en egen, hemlig teknisk utredning ska ge ett övertag.

– Vi väntar fortfarande på vissa provsvar, säger han.

Än så länge har det mesta under rättegången handlat om att smula sönder Mats Alms trovärdighet.

I dag har tio vittnen hörts. Flera av dem grannar till Linda Chen och Mats Alm som kallats till tingssalen enbart för att säga att de inte sett Linda Chen lämna lägenheten kvällen den 1 augusti då Mats Alm sagt att hans fästmö gav sig ut på stan för att träffa en vän för att sedan aldrig komma tillbaka.

– Jag tycker egentligen inte att det säger ett dugg. Det tar 20 sekunder att lämna en lägenhet. Grannarna har kommit och gått och kan ha missat Linda just det ögonblick när hon lämnade hemmet, säger Mats Alms advokat Peter Althin.

Har kallat 40 vittnen

– Fortfarande kvarstår frågorna hur dog Linda Chen, var dog hon, när dog hon och vem dödade henne och de frågorna kan åklagarna fortfarande inte ge svar på.

Åklagarsidan har kallat 40 vittnen till rättegången men ännu har inte försvaret presenterat vilka, om några, vittnen de kommer att kalla.

– Jag håller fortfarande på med utredningen men det finns ett vittne som jag jobbar med att kalla, säger Peter Althin.

Han vill inte avslöja mycket om vittnet men antyder att det är en viktig pusselbit i Mats Alms försvar. Försvarets utredning innefattar teknisk bevisning.

– Vi väntar fortfarande på vissa provsvar och det är först när de svaren är klara som det kan bli fråga om att kalla ett vittne. Svaren kommer förhoppningsvis någon gång den här veckan.

”Sysslar inte med oviktiga saker”

Althin menar att det som försvaret nu lämnat in för teknisk bevisning är något som redan ingår i utredningen och som, beroende på vad resultatet blir, kan betyda mycket för Mats Alms försvar.

– Låt oss säga så här. Jag sysslar inte med oviktiga saker, säger Peter Althin.

Mordrättegången mot Mats Alm fortsätter på torsdag nästa vecka.