Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Skrikgråten” gjorde polisen misstänksam

Polis hördes i rätten om när hon träffade Mats Alm

Mats Alm i rätten i dag.   Mats Alm i rätten i dag. Foto: Henrik Hansson

FALUN. Mats Alm "skrekgrät" utan tårar när Linda försvann.

Det vittnade en utredande polis om på förmiddagen.

– Och något som var lite kusligt var att den ena sidan av sängen, det som var Lindas sida, var uppbäddad så att det såg ut som att en liten människa låg under täcket, sa polisen om dagen då hon gjorde husrannsakan i lägenheten.

Under förmiddagen har åklagarsidan koncentrerat sig på Mats Alms dåliga eller inte dåliga minne.

En tidigare reporter på Aftonbladet har vittnat om hur hon följde med Alm på en biltur dagar efter att Linda Chen försvann och en utredande polis har berättat om sina möten med Alm.

Åtta vittnen ska höras nu efter lunch. Det är främst grannar till Linda och Mats.

Rättegången återupptas 13.15.

     

09.31 Nu inleds förhandlingen och det är ganska många åhörare på plats trots att det är mitt i rättegången. Det första vittnet som ska höras är Aftonbladets före detta reporter.

09.34 I dag är inte Linda Chens anhöriga på plats men Mats Alms båda föräldrar är i tingssalen. Eftersom advokat Althin valt att inte kalla Mats pappa som vittne får han nu närvara under rättegången.

Mats Alm är fortfarande, liksom alla andra dagar förut, klädd i häktets gröna mjukkläder och ser avslappnad ut.

Reportern berättar nu hur hon blev skickad av Aftonbladet att träffa Mats Alm några dagar efter att Linda Chen försvunnit. Han tog med henne och en fotograf i en bil för att återskapa de sista timmarna med Linda innan hon försvann.

– Vi träffades utanför Mats Alms och Linda Chens lägenhet.

09.38 De åkte bland annat förbi Stora Kopparberg kyrka där Mats Alm och Linda Chen skulle ha gift sig en vecka efter att Linda försvann.

– Vi förklarade för Mats att vi ville veta vad de hade gjort på dagen och var de hade varit på dagen och han gick med på det. Jag uppfattade det som att han förstod vad vi ville, säger reportern.

Till reportern hade Mats även berättat att Linda skulle gå ut på kvällen, den där lördagen då hon försvann, och att hon skulle ut med någon som pratade kinesiska.

– Det skulle inte bli så kul för honom att vara med då sa han.

När reportern frågade honom vad han gjort på kvällen sa han att han varit hemma och sett en Jackie Chan-film.

– Jag reagerade på att han svarade väldigt snabbt och med en teatralisk röst.

09.48 Den berättelse som Mats Alm gav för Aftonbladet om vad han och Linda Chen gjorde den där sista kvällen var detaljerad enligt reportern. Han kunde berätta vilken hastighet de åkt i, vad de pratat om på vissa sträckor och hur vägen såg ut.

Men när polisen läste Aftonbladets artikel visade det sig att det var en annan version som Alm gett där en den redogörelse han gett dem för vad som skett Lindas sista kväll i livet.

Åklagarna menar att detta är ännu ett bevis för att Mats Alm far med osanning om vad som hände dagen då Linda försvann.

09.54 Åklagare Ulrica Selderman vill veta hur Mats Alm betedde sig dagen för rundturen med tidningen.

– Han pratade väldigt snabbt. Han var upprymd, inte glad, men upprymd. Lite uppe i varv. Trevlig och pratsam. Han hade mycket energi, säger reportern.

Mats Alm själv har flera gånger sagt att han har dåligt minne och att han alltid haft det, något hans advokat även framhållit. Reportern fick dock en helt annan bild av honom under sitt möte med honom.

– Han hade en bra minnesbild och det sa jag till honom också, att han hade väldigt bra minne.

10.04 Åklagare Niclas Eltenius vill veta om reportern uppfattade Mats Alm som ledsen och upprörd över att hans blivande brud var spårlöst borta.

– Han sa ju att han var helt förstörd, säger reportern.

Men hur såg han ut?

– Alla reagerar ju olika. Han hade ju rödsprängda ögon. Men vad jag minns så grät han inte någon gång förutom när vi var nere vid vattnet. Det var då vi pratade om vem som skulle kunnat gjort Linda illa.

10.12 Peter Althin pressar reportern med frågor om Mats Alms minne, något som kommit att bli en het potatis under rättegången. Åklagarsidan tycker att det är märkligt att Alm ibland minns saker med enorm skärpa och ibland inte alls.

Reportern poängterade förut under förhöret att hon tyckte att Alm kunde berätta om dagen då Linda försvann med detaljrikedom.

Althin: Men sa inte Mats att han inte alltid har bra minne?

– Han sa att han inte alltid har gott minne men att just den här dagen kommer han ihåg. Frågar du mig om en annan dag kommer jag kanske inte ihåg, något sådant sa han, säger reportern.

10.24 Rätten bryter för en kort paus.

10.39 Åklagarsidan har kallat ännu ett vittne. Denna gång är det en polis som träffade Mats Alm tidigt i utredningen, första dagen som Mats Alm kom till stationen för att prata om Lindas försvinnande.

10.42 Mats var på polisstationen med sin pappa, Lindas mamma och bror till och enligt polisen var stämningen upprörd.

Poliskvinnan som nu hörs tog hand om Mats Alm.

– Han var väldigt verbal. I början snyftade han och var upprörd över att han blivit illa behandlad av polisen. Han lugnade sig och blev mer forcerad när han skulle berätta om sista dagen. Vi pratade i runt en timma, säger polisen.

– Han var upprörd över att han blivit misstrodd. Han var stundtals irriterad och pratade starkt. Vid två tillfällen lägger han sig ner över bänken och "skrikgråter".

10.47 Den polis som nu hörs blev misstänksam när hon träffade Mats.

– Jag funderade över "skrikgråten". Det lät så starkt men det kom inga tårar. Jag har aldrig sett det tidigare. Vid andra tillfället var han lite fuktig men jag har aldrig varit med om det tidigare.

Polisen lade även märke till en rodnad på Mats hals, under hakan.

– Jag frågade inte om den för att han redan kände sig misstrodd av polisen. Jag ville inte att han på något vis skulle känna att inte jag heller trodde på honom. Jag berättade det givetvis för spaningsledaren samma dag. En kollega såg rodnaden också.

10.50 I september skulle Mats Alm och polisen soms nu hörs återskapa den biltur som han Linda gjorde kvällen innan hon försvann, precis som han gjort med Aftonbladet en månad tidigare.

– Han ställde sig positiv till det här. Han fick i uppdrag att berätta vilken hastighet de höll och var de vände och vilka vägar de körde, säger polisen som nu hörs.

Precis som när Mats åkte bil med Aftonbladet var han mycket detaljerad och berättade på vilka sträckor han saktat ned, var han och Linda sagt vad till varandra och vilka platser de besökt.

11.09 När Mats försvann var det tänkt att han skulle in till polisen för förhör. Han var då inte misstänkt för något brott, polisen hade bara lite frågor om Lindas försvinnande.

Polisen som nu förhörs i rätten berättar:

– Jag dök upp i Mats lägenhet den dagen för att förhöra honom och ringde på dörren och ingen öppnar. Jag ringer på hans mobil och den är avstängd och det har den aldrig varit annars.

– Vi fick ett beslut om en husrannsakan. Jag och en kollega genomförde den. Ytterdörren var låst.

Inne i lägenheten såg allt ut som vanligt.

– Det enda som var ovanligt som kändes lite kusligt var att den ena sidan av sängen, det som var Lindas sida, var uppbäddad så att det såg ut som att en liten människa låg under täcket.

11.22 Poliskvinnan berättar nu om när Mats Alms pappa hittade sonens dator i pannrummet i föräldrahemmet.

Först kontaktade inte föräldrarna polisen och berättade om fyndet. Istället tog de på sig plasthandskar och torkade av datorn, gömde den igen. I förhör har familjen berättat hur de fick panik, "kortslutning", men hur en av döttrarna sa till dem att genast ringa polisen.

– Vi åkte dit och hämtade datorn, berättar polisen.

Datorn har sedan visat sig kunna vara en viktig del i beviskedjan mot Alm eftersom någon, troligtvis Alm, varit inloggad upprepade gånger de dagar då Alm säger att han legat kidnappad i en bagagelucka.

11.32 Nu är det Mats Alms advokat Peter Althins tur att prata med den utredande polisen.

Han ifrågasätter att hon fram tills att rättegången drog igång jobbat med att utreda Mats och tror att det kan ha färgat hennes vittnesmål i dag, något hon nekar till.

Peter Althin vill veta mer om rodnaden som den utredande polisen säger att hon såg på Mats hals några dagar efter att Linda försvann, då han kom in på polisstationen. Althin menar att rodnanden nu hänger som ett blött skynke över Mats, som en anklagelse, men att ingen polis där och då tyckte att det var tillräckligt viktigt att ta upp det med honom.

– Jag ville ju inte skrämma bort honom men du har kanske rätt, ja, säger polisen.

11.42 Nu tar rätten lunchpaus till kvart över ett.

13.19 Nu är lunchpausen över och rättegången inleds igen.

13.28 Nu avverkar åklagarsidan vittnen i ett rasande tempo. Alldeles nyss hördes en kvinna som äger ett kafé där Linda Chen och Mats Alm fikade kvällen då Linda försvann. Det handlar för åklagarna mest att bekräfta vad som är sant och inte sant i Alms berättelse.

Kvinnan som äger kafét minns inte att hon såg Mats och Linda men har hittat kvitton som visar att de fikade där den kvällen. Glass och biskvi blev det.

13.48 En kvinna som befann sig i Stångtjärnsstugan den 1 augusti, kvällen då Linda försvann och då Mats Alm säger att han och Linda körde förbi där under sin biltur, säger att hon inte såg till paret.

Hon menar att hon borde ha sett till dem. En bil som körde upp till stugan hade märkts menar hon.

– Nej. Jag såg dem inte, säger hon.

14.16 Nu sitter en granne till Linda och Mats i vittnesbåset. Hon och hennes make bor precis ovanpå lägenheten där Linda och Mats bodde tillsammans.

– Vi har setts och sagt hej men aldrig umgåtts.

Grannen säger att det var bråk hemma hos Linda en gång, men det var innan Mats flyttade in, för flera år sedan. Då ringde de polisen.

– Men efter det har det varit lugnt.

14.22 Den 1 augusti, dagen då Linda försvann, hade granndamen och hennes make varit ute på en biltur men de var hemma till kvällen.

Hon säger att de inte hörde någonting eller märkte något underligt den kvällen.

– Nej ingenting, säger hon.

Några dagar senare hörde kvinnan på radion att Linda var försvunnen.

14.27 Peter Althin tar upp händelsen för några år sedan då granndamen ringde polisen för att det var sådant liv från Linda Chens lägenhet.

Granndamen har tidigare i förhör berättat att Linda vid tillfället hade ett antal kinesiska män boende hos sig i lägenheten.

En kväll hördes tumult från lägenheten, skrik och bråk och porslin som krossades. I tidigare förhör har grannkvinnan sagt att hon plötsligt hörde Linda skrika:

– Hjälp dom dödar mig!

Hon och hennes make ringde polisen.

Althin: Frågade du aldrig Linda efteråt vad som hade hänt?

– Nej, man ska inte vara så nyfiken. Hon var jämt så glad och polisen tog hand om det där.

14.59 Flera grannar till Linda Chen och Mats Alm har nu hörts och ingen av dem har märkt något konstigt dagen då Linda försvann.

De säger alla unisont att de inte märkt något konstigt med Linda och Mats tidigare.

Ingen av dem har heller hittills vittnat om något som styrker Alms berättelse om att skulle blivit kidnappad av kinesiska män.

15.29 Det åklagarsidan velat visa med sin långa vittnesparad nu på eftermiddagen är att ingen granne, trots att många av dem befann sig ute på gården kvällen den 1 augusti, såg Linda Chen.

Grannarna såg varandra och småpratade i den ljumna kvällen. Ett par packade till exempel ur sin husbil under flera timmars bil. Men ingen av dem såg Linda Chen lämna lägenheten vid tio-tiden på kvällen som Mats Alm påstod att hon gjorde.

Han menar ju att hon, efter att paret varit ute på sin biltur, åt middag i lägenheten och gjorde sig fin och sedan gav sig ut för att träffa en vän.

Men inget vittne kan stödja den berättelsen, inte heller den vän som Mats säger att Linda skulle träffa.

15.39 Alla tio vittnen har nu hörts och rätten avslutar för i dag. Förhandlingen fortsätter nästa torsdag.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet