Dagens namn: Urban
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Kvinnor och barn evakueras i Bangkok

Rödskjortorna redo att förhandla - regeringen ger dem kalla handen

En rödskjorta håller igång en brandhärd i centrala Bangkok. En rödskjorta håller igång en brandhärd i centrala Bangkok. Foto: ALL OVER RPESS

Thailändska myndigheter sänder in Röda korset i protestzonerna i Bangkok för att evakuera barn, kvinnor och äldre.

Samtidigt ökar våldsamheterna, och dödssiffran är nu uppe i 33 de tre senaste dagarna.

Demonstranterna kräver eldupphör – men regeringen vill inte förhandla.

Situationen i Bangkok blir allt mer akut. Under söndagen dödades minst fyra människor i nya sammandrabbningar mellan rödskjortor och militären.

Under natten mot måndag lokal tid besköts ett lyxhotell i närheten av där protesterna pågår. En av gästerna är journalisten Jon Magnus som tagit skydd i hotellets källare.

Enligt vittnen Aftonbladet varit i kontakt med vågar många Bangkokbor inte längre gå ut på gatorna. På dagis övar barnen hur de ska bete sig om larmet går. Militärer står utposterade i varje gatuhörn och kontrollerar fordon som åker in och ut ur huvudstaden.

Myndigheterna meddelade på söndagen att man kommer börja evakuera det område rödskjortorna har ockuperat. Röda korset har fått i uppgift att ta ut barn, kvinnor och åldringar från området fram till klockan 10 i morgon svensk tid (klockan 15 i Thailand).

Utegångsförbud

Ett utegångsförbud har övervägts i Bangkok men sköts upp på söndagen. Däremot meddelade en regeringstalesman att undantagstillstånd ska utlsysas i ytterligare fem provinser. Sedan tidigare råder undantagstillstånd i Bangkok och 17 provinser.

På eftermiddagen svensk tid krävde rödskjortornas ledare ett omedelbart eldupphör och sa sig vara beredda att förhandla med regeringen.

– Vi är redo att starta förhandlingarna omedelbart. Det är extremt viktigt att få stopp på dödandet av människor. Politiska krav kan vänta, sa en av ledarna Nattawut Saikua på en presskonferens.

Rödskjortorna föreslog att FN skulle medla i konflikten.

Ett par timmar senare kom regeringens besked. Den kommer inte att "stoppa militärens operationer med att slå ner protesterna". Regeringens ståndpunkt är att den inte använder vapen mot civila, utan bara mot "terrorister" bland demonstranterna.

Strypt försörjning

Krigsmakten har försökt isolera demonstranternas läger för att hindra fler från att ta sig in. Försök att strypa leveranser av vatten, mat och el har skett med viss framgång och en spårvägslinje som går genom området har stängts.

– Nästan fullt inbördeskrig råder, beskrev protestledaren Jatuporn Prompan läget.

"Lägret" är ett cirka tre kvadratkilometer stort område i shoppingdistriktet som demonstranterna barrikerat med däck och vassa bambustavar. Soldaterna har posterat sig däromkring, och striderna står framför allt i området mellan soldaterna och demontranterna.

Civila dödsoffer

Måndagen och tisdagen har utlysts till allmänna helgdagar. Skolstarten efter årets skollov skulle ha infallit på måndagen men har skjutits upp i en vecka i Bangkok.

Förutom de 33 döda i de tre senaste dagarnas oroligheter har omkring 240 människor skadats, enligt sjukvården. En av de skadade är lägrets säkerhetschef, generalmajoren Khattiya Sawasdipol som tagit regimkritikernas parti.

Alla dödsoffer de senaste dagarna uppges vara civilpersoner. Den USA-baserade organisationen Human Rights Watch varnar regeringen för att man befinner sig på ett sluttande plan mot allvarliga människorättsbrott när man inrättar zoner där det skjuts skarpt mitt inne i staden.

Enligt officiella siffror har sammanlagt 59 människor dött och över 1600 skadats sedan rödskjortornas protester inleddes i mars.

En av protestledarna sade att det "enda hoppet" för att få slut på våldsamheterna är att kungen träder in.

Kungen har ingen officiell politisk roll i Thailand men ses som en stabiliserande kraft. I samband med oroligheter 1992 läxade kungen upp både militär och protestledare, vilket bidrog till att våldet lade sig.  Texten uppdateras kontinuerligt under dagen.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet