The Pirate Bay stängdes av

Nedladdningssajten låg nere – tyskt domstolsbeslut

1 av 4 | Foto: Faksimil
The Pirate Bay har stängts ned efter påtryckningar från Hollywood.
NYHETER

Nedladdningssajten fick gå på plankan.

The Pirate Bay stängdes av i natt.

Men efter några timmar var sajten uppe igen – med hjälp av Piratpartiet.

Trycket från Hollywood blev för stort.

Bittorrent-sajten The Pirate Bay – en av världens största nedladdningssajter – låg under natten och morgonen nere efter att Pirate Bays internetleverantör vek sig efter påtryckningar från amerikanska filmbolag.

Tyskt domstolsbeslut

Flera filmbolag uppmanade den tyska internetleverantören Cyberbunker att stänga ner sajten, och efter ett tyskt domstolsbeslut följde internetleverantören uppmaningarna.

”Uppe snart igen”

Men The Pirate Bay själva kontaktade Torrentfreak och berättade att de hade en reservplan och att de räknade med att sajten skulle vara uppe snart.

Och mycket riktigt. Vid lunchtid i dag fanns åter nedladdningssajten uppe. Nu med en bild på en glad katt som mötte besökarna… och ett litet hånfullt meddelande:

”The Pirate Bay can't be shut down”

Piratpartiet operatör

Enligt P3 Nyheter är det Piratpartiet som är Pirate Bays nya operatör. Något som partiledaren Rick Falkvinge bekräftar.

– Pirate Bay behövde ett nytt hem på internet sedan de råkat ut för en domstol som inte förstod nätfrågor. För oss är det ett gyllene tillfälle att visa att vi inte är politiker som tillsätter utredningar och försöker hålla oss undan från ansvar. Vi agerar personligen med egna resurser och satsar på det vi tror på, säger partiledaren Rick Falkvinge till TT.

Rent praktiskt ligger Pirate Bays hemsida från och med klockan 11 på tisdagen på Piratpartiets servrar i Stockholm. Men Piratpartiet upplåter bandbredd bara åt Pirate Bays hemsida och sökmotor. Sajtens andra delar, som kallas tracker och torrenthosting, är placerade på andra håll.

”Kan aldrig vara fel”

Rick Falkvinge förnekar att det hela är en provokation.

– Det här kan aldrig vara fel. Tvärtom är det en markering att vi står för vad vi säger. Om det är någon som provocerar så är det snarare upphovsrättslobbyn som försöker angripa samhällskritisk infrastruktur med alla till buds stående medel. I min värld är det ett sabotage i klass med att spränga en kraftstation eller något motsvarande, säger han till TT.

FAKTA

The Pirate Bay

Pirate Bay växte fram ur Piratbyrån 2004 och blev året därpå en självständig enhet.

Var Pirate Bays servrar finns är okänt, men personerna bakom sajten hävdar att servrar i dag finns på ett dussintal hemliga platser runt om världen, varmed systemet vid behov skall kunna byta land på bara några minuter. Detta ska ha organiserats efter en räd av den svenska polisen i Stockholm 2006.

Till skillnad från de flesta andra liknande webbplatser har Pirate Bay hållit hög profil och försvarat rätten till fritt utbyte av information.

Källa: Nationalencyklopedin