Dagens namn: Frej, Freja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Här förbereder Sara sitt nya liv

Sex år efter Knutbymordet – i höst kan barnflickan bli fri

I dag får Sara Svensson, 33, nyckel till en egen lägenhet. Här förbereder barnflickan, som dömdes för mord och mordförsök i Knutby 2004, sitt nya liv efter sex år av sluten rättspsykiatrisk vård.

Hon anses nu så frisk att hon kan klara sig ute i samhället – och blir sannolikt helt fri redan i höst.

ett liv efter knutby Här handlar Sara Svensson mat – som ska till hennes nya, egna lägenhet. I dag lämnar hon den slutna kliniken. Den före detta barnflickan i Knutby har nu helt brutit med sitt tidigare liv. ”Hon har fått nya vänner ch tagit upp kontakten med gamla kompisar”, säger en släkting.   ett liv efter knutby Här handlar Sara Svensson mat – som ska till hennes nya, egna lägenhet. I dag lämnar hon den slutna kliniken. Den före detta barnflickan i Knutby har nu helt brutit med sitt tidigare liv. ”Hon har fått nya vänner ch tagit upp kontakten med gamla kompisar”, säger en släkting. Foto: KAI REHN

Risken för att Sara Svensson ska återfalla i brottslighet bedöms som låg. Hon har det senaste året fått allt fler och längre permissioner och i januari började hon studera på folkhögskola. När Förvaltningsdomstolen i Linköping i dag ger besked är beslutet byggt på utlåtande från chefsläkare och vårdteam vid rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Man anser att hon nu är mogen för nästa steg i vårdplanen – att få lämna den slutna kliniken. Men hon behöver fortfarande stöd och hjälp för att kunna bearbeta sina problem.

Handlade mat

I helgen var Sara Svensson ute och handlade förnödenheter till det egna hushållet. Grå kappa, jeans och boots, en ung kvinna, vem som helst i mängden. Modemedveten. Ämnet intresserar henne, hon läser ett textilprogram och ska så göra minst ett år framåt.

– Sara är glad och tacksam över att få börja studera, hon känner att hon har stora kunskapsluckor i sin utbildning, säger pappan som stöttat sin dotter genom de tunga åren.

I början av 2000–talet kom hon i kontakt med Knutby–sekten och det förändrade hennes liv totalt.

– Och hon förändrades som person. Från att ha varit öppen och lätt att prata med slöt hon sig, kontakten med oss här hemma blev alltmer sporadisk, säger en medlem i den småländska församling där Sara Svensson gick i söndagsskola och har sina rötter.

Blev hennes värld

Knutbysekten och dess ledare, pastor Helge Fossmo, blev hennes hela värld fram till den 10 januari 2004. Då hittades Fossmos hustru Alexandra mördad. En granne skottskadades svårt samma natt men han överlevde.

11 januari greps Sara Svensson, pastorfamiljens barnflicka, misstänkt för mord och mordförsök.

Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Har fått nya vänner

– Behandlingen har brutit hennes starka beroende av Helge Fossmo och sekten, hon är fri från de banden i dag, säger en anhörig.

– Hon har fått nya vänner på skolan – och tagit upp kontakten med sina gamla kompisar från hembygden, det känns hoppfullt och bra, säger släktingen.

Mordet i Knutby – så gick det till

10 januari 2004

 Daniel Linde hittas skottskadad i sin villa i Knutby. Strax efter återfinns pastor Helge Fossmos hustru, Alexandra, skjuten i sin säng.

Dagen efter grips barnflickan Sara Svensson, då 26, och erkänner då mordet och mordförsöket.

28 januari 2004

 Fossmo grips för delaktighet i mordet på sin hustru och mordförsöket på Daniel Linde. Samtidigt påbörjas en ny utredning om Helges första hustrus död som hittades död i badkaret 1999.

30 juli 2004

 Fossmo döms till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan för två mordförsök, dels på henne och dels på Daniel Linde. Han frias från anklagelsen om att ha mördat sin första hustru. Sara Svensson döms till rätts-psykiatrisk vård för mord och två mordförsök.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet