Nu får Ragnar möta familjen

Isoleringen bruten för trippelmördaren

Foto: VG
ERKÄNDE TRIPPELMORD 21-årige Ragnar Nilsson mördade sina syskon och sin styvfar. Nya uppgifter tyder på att styvfadern kände sig orolig för sina barn före morden. ”Oron kom av hur Ragnar betedde sig”, säger en vän till familjen.
NYHETER

Isoleringen runt trippelmördaren i Härnösand är bruten.

Nu har Ragnar Nilsson fått träffa delar av sin familj.

– Jag vet att han har pratat med pappan några gånger, säger advokat Fredrik Lindberg.

När Ragnar Nilsson, 21, häktades för att ha tagit livet av halva sin familj skar åklagare Bertil Månsson av hans kontakter med omvärlden. Han fick inte läsa tidningar, se på tv eller träffa sina anhöriga.

Färre restriktioner

Men efterhand som hans berättelse har säkrats har åklagaren släppt på restriktionerna. Nu har Ragnar fått träffa delar av sin familj.

– Han sitter inte helt isolerad. Det finns någon i hans närmaste omgivning som har haft kontakt med honom, säger Bertil Månsson.

Enligt advokaten Fredrik Lindberg har Ragnar Nilsson haft regelbunden kontakt med sin biologiska pappa.

– Jag vet att han har pratat med pappan några gånger. Möjligtvis har han haft besök av honom några gånger också. Men någon annan tror jag inte att det är.

Pappan vill själv inte kommentera kontakten med sin son.

Är på rättspsyk

För lite mindre än två veckor sedan fördes Ragnar till rättspsykiatriska kliniken i Umeå där han ska genomgå en stor sinnesundersökning.

– Det är inte särskilt vanligt att man får ta emot besök under själva undersökningen. Däremot tar man ofta kontakt med anhöriga, oftast föräldrar, för att fylla på med uppgifter om personens liv, säger Gunnar Kullgren, informationsansvarig på kliniken.

Åklagaren hoppas att mötet med psykiatriker och psykologer ska få Ragnar att berätta mer om vad som drev honom till brottet.

Var orolig innan dådet

Samtidigt kommer nu uppgifter om att det funnits varningsklockor före dådet. Barnens mördade far, Mats Berglund, anförtrodde åt en vän till familjen att han kände sig orolig för sina barn.

– Han var extra uppmärksam och ängslig för deras säkerhet.

Mats Berglund litade inte på Ragnar.

– Han kände att det inte var som det skulle. Oron kom av hur Ragnar betedde sig.

Humörsvängningar

Mats tyckte inte om att lämna sina barn där det fanns någon som hade stora humörsvängningar.

Och flickan hade nyligen begärt att få bo hos sin pappa på heltid.

– Hon ville vara med djuren, på torpet, säger vännen.