Han kan inte skriva längre

Guillou hängdes ut som agent – fick skrivkramp

Foto: Foto: LASSE ALLARD
vill ha ett slut ”Det är ett beslut på liv och död”, säger författaren Jan Guillou angående att Pressens opinionsnämnd i dag ska fatta beslut om huruvida Expressen har orsakat Guillou publicitetsskada efter uthängningen i oktober förra året.
NYHETER

ÖSTHAMMAR. Sedan Expressen publicerade sina artiklar om Jan Guillou och KGB har författaren inte kunnat skriva.

I dag avgörs ärendet i Pressens opinionsnämnd – och beslutet är enligt Guillou på liv och död.

– Det har varit åtta mycket plågsamma månader, säger han.

Kvällssolen värmer fortfarande på Jan Guillous altan utanför Östhammar.

Tystnaden bryts bara av fågelsång och idyllen borde vara total – men inuti den kände författaren och debattören råder kaos.

Förra året i oktober hängdes Jan Guillou ut som KGB-agent på Expressens löpsedel. Guillou skrev bland annat två artiklar åt en KGB-officer och upprätthöll kontakten med honom mellan 1967 och 1972.

Spion eller inte

Jan Guillou själv hävdar att han såg kontakten som en möjlighet att göra ett journalistiskt avslöjande och anmälde Expressen till Allmänhetens pressombudsman, PO.

– Sedan dess har en komplicerad skriftväxling pågått. Det har varit en heltidssysselsättning, det går inte att koncentrera sig på något annat när frågan gäller om jag är en sovjetisk spion eller inte, säger Jan Guillou.

Du har ridit ut många stormar och suttit i fängelse för ditt IB-avslöjande. Vad är det som gör att just det här tagit sig in under skinnet?

– Det är så förnedrande, säger han efter att ha tänkt efter en stund.

– Ingen har anklagat mig för landsförräderi någonsin. Spioneri blev jag visserligen dömd för, men ingen tog det på allvar.

Ärendet avgörs i dag

PO Yrsa Stenius ansåg efter sin prövning att Expressen skulle klandras för att ha orsakat Guillou publicitetsskada. I dag avgörs ärendet i Pressens opinionsnämnd – ett beslut på liv och död för Jan Guillou:

– Så känns det. Det viktigaste är att det kommer ett utslag. Då är det i alla fall på ett sätt över.

En lång distraktion

Förnedringen och känslokaoset har gjort att han inte kunnat skriva alls på sina bokprojekt.

För att distrahera sig själv har han ägnat sig åt att frisera sin mycket välklippta och vidsträckta gräsmatta – och gift sig.

– Det var en flera dagar lång distraktion, säger han och bryter ut i intervjuns första och enda leende.