Al Gore lämnar sin fru

Äktenskapet över – efter 40 år

NYHETER

Efter 40 år är äktenskapet med hustrun Tipper över.

– Det är ett gemensamt beslut vi kommit fram till efter noggrant övervägande, säger de.

Foto: Foto: AP
”Gemensamt beslut” Al och Tipper Gore ska skiljas. ”Det handlar i högsta grad om ett gemensamt beslut som vuxit fram under en lång process”, säger de i ett uttalande.

Al och Tipper Gore, gifta sedan 1970, har i flera decennier varit ett av den amerikanska politikens power-par.

Men nu är det alltså över.

– Efter noggrant övervägande och ingående diskussioner har vi bestämt oss för att separera, skriver de i ett mejl som i går skickades till familj och vänner och snabbt hamnade hos nyhetsbyrån AP.

Förlorade mot Bush

– Det handlar i högsta grad om ett gemensamt beslut som vuxit fram under en lång process. Vi ber nu om att vårt privatliv respekteras. Vi ämnar inte ge några fler kommentarer.

Al Gore, 62, var vicepresident under Bill Clintons åtta år i Vita huset på 90-talet. Han förlorade sedan själv presidentvalet mot George W Bush 2000. Därefter har han främst gjort sig känd som miljöaktivist. Med dokumentären ”En obekväm sanning” vann han såväl en Oscar som Nobels fredspris.

Kamp för psykiskt sjuka

Tipper Gore har i första hand gjort sig känd för sin kamp för psykiskt sjuka. Under 80-talet gjorde hon sig också ett namn som grundare av Parents music resource center – den organisation som efter kongressförhör med artister som Frank Zappa och Dee Snider tvingade fram varningslappar på skivor med påstått utmanande textbudskap.

Paret Gore har fyra vuxna barn.

Per Bjurman