Klippte till – på en för kort bro

Politikerns Blocketmiss blir dyr

NYHETER

Ordföranden för fritid- och teknikstyrelsen i Avesta köpte en bro på Blocket till stadens invånare.

Han betalade 108 000 kronor och trodde att han gjorde ett klipp.

Men bron var för kort – och nu måste kommunen bygga ramper för 800 000 kronor.

Foto: Foto: HASSE ERIKSSON
tio meter fattas Avestapolitikerns Blocketklipp blev en flopp – i stället för de planerade 40 000 beräknas bron nu kosta 850 000 kronor innan den är på plats.

I sommar var det tänkt att den nya gång- och cykelbron över Jularboån i Avesta skulle invigas.

Men det som började som ett medborgarförslag och ett gott syfte slutade i ett klavertramp. Bron kan inte sättas på plats, eftersom den är 10 meter för kort och behöver ett fundament för att ligga säkert. Beräknat totalpris är nu 850 000 kronor – långt ifrån de 40 000 kronor kommunfullmäktige från början sa ja till.

I november fick fritids- och teknikstyrelsens ordförande Patrik Engström (S) syn på Blocket-annonsen. Stockholms stad sålde en stålbro för 108 000 kronor inklusive transport. Den köptes in utan att några formella politiska beslut fattades.

”Pinsamt”

– Jag tyckte bron verkade jättebra utifrån den information jag fick och gav klartecken till köpet. Men det var en miss av mig att inte informera styrelsen, säger Patrik Engström.

Nu har han fått en anmärkning av kommunrevisionen och krav ställs på hans avgång.

– Patrik Engström har på ett pinsamt sätt blandat ihop sin politiska roll med tjänstemannens. Om han är förståndig väljer han att avgå nu, säger oppositionsrådet Ulf Berg (M).

Ska få sin bro

Broärendet ska upp för ny prövning i fullmäktige före 30 juni. En sak är dock Engström och Berg överens om: förr eller senare får Avestaborna sin bro.