Peter, 28, lämnad att dö på Everest

Skotske äventyraren tappade synen

TOLV TIMMARS KAMP Peter Kinlochs vänner kämpade i tolv timmar för att få ner sin vän innan de var tvungna att lämna honom kvar på Mount Everest för att inte riskera sina egna liv. På bilden syns han på toppen av Mont Blanc med det skotska riksbanéret.
NYHETER

LONDON. Först besegrade Peter Kinloch, 28, Mount Everest. Sen besegrade berget honom.

På väg ner tappade äventyraren plötsligt synen.

Efter flera hjälpförsök lämnades han att dö – bara 250 meter från toppen.

Peter Kinloch misstänks ha drabbats av en hjärnblödning på väg ner från Mount Everest, det femte av världens högsta berg som den skotske äventyraren hade bestigit.

Plötsligt tappade han synen i den extrema kylan. I timmar försökte Kinlochs medklättrare hjälpa honom ner i onsdags. Han fick syrgas och mediciner, men tillståndet blev värre och Kinloch började förfrysa, uppger Daily Mail.

Förverkliga en dröm

14 timmar efter att han besegrat Mount Everest tvingades medklättrarna lämna honom att dö, bara 250 meter från bergets topp.

– Tidigare under expeditionen sa Peter att Everest skulle vara att förverkliga en dröm han haft i 25 år. Uppe på toppen tog han bilder av oss alla. Det var soligt, men väldigt kallt och blåsigt, säger en medlem i expeditionen.

På vägen ner från berget började Kinloch snubbla och tappa balansen. Snart stoppade han övriga i expeditionen och förklarade att han inte kunde se någonting.

– Han var helt klar i huvudet och förklarade lugnt att det inte var snöblindhet eftersom han inte kände någon smärta och dessutom berättade att han drabbats av något liknande tidigare, men inte uppe på ett berg.

30 döda senaste åren

Medlemmar ur expeditionen gjorde allt för att försöka hjälpa Kinloch. Till slut tvingades de lämna honom på berget för att inte riskera sina egna liv.

De senaste fem åren har närmare 30 personer dött på världens högsta berg.

ARTIKELN HANDLAR OM