Skottdrama i belgisk domstol

Man har skjutit ihjäl två personer

Foto: Foto: Scanpix
Skottdrama Mitt under pågående förhandling sköts en kvinnlig fredsdomare och en domstolstjänsteman till döds i en domstol i centrala Bryssel. Gärningsmannen flydde sen skadad från platsen.
NYHETER

Mitt under pågående förhandling sköts en kvinnlig fredsdomare och en domstolstjänsteman till döds i en domstol i Bryssel.

Gärningsmannen flydde sedan skadad från platsen.

Händelsen ägde rum tidigare i dag, rapporterar belgiska statstelevisonen VRT.

En man gick in i en domstolsbyggnad vid Palais de Justice i centrala Bryssel, vidare in i en rättssal där en förhandling pågick och öppnade sedan eld.

Sköts i huvudet

Flera skott ekade från byggnaden.

Minst två personer träffades av skotten och dödades. Enligt uppgifter från belgisk media träffades den kvinnliga domare i huvudet på mycket nära håll. Även en domstolstjänsteman träffades av ett eller flera skott och avled.

Mannen ska inte ha sagt något innan han avlossade pistolen – han bara sköt enligt vittnen.

Flydde till fots

Gärningsmannen flydde sedan till fots från platsen, enligt uppgifter var han skadad. Ett stort polispådrag sökte efter gärningsmannen men hade vid fyra-tiden på eftermiddagen inte hittat honom.

Polisen är sparsam med detaljer och vill inte berätta om de vet vad motivet till skottlossningen kan vara, men enligt brittiska tidningen Telegraph är skälet till dubbelmordet att mannen var missnöjd med ett domslut som den kvinnliga domaren tidigare fattat.

”Ett riktigt drama”

Enligt en av fredsdomarens kollegor var hon en kvinna med stort rättspatos. Hon dömde främst i lågprofilfall som gällde skilsmässor och granntvister. Hon hade planerat att snart gå i pension.

– Hon hade en strålande meritförteckning, säger Stefaan De Clerck från domstolen.

De Clerck fortsätter:

– Det här är ett riktigt drama. För första gången i Belgiens historia har en domare och hennes biträde mördats mitt under pågående förhandling.