Politiker piskas att rösta ”rätt”

Riksdagsledamöterna tvingas skriva på avtal

1 av 3 | Foto: Foto: JERKER IVARSSON
ETT SKYDD ”Det är ett sätt att skydda honom men också att skydda mig”, säger Carl B Hamilton (FP) om överenskommelsen med Göran Thingwall.
NYHETER

Partierna skyr inga medel för att få riksdagens ledamöter att rösta som de vill.

Det visar Aftonbladets granskning.

– Att gå emot partilinjen är som att förråda sin mamma eller pappa, säger Solveig Ternström (C).

”Överenskommelse”.

Det var rubriken på det papper som centerpartisten Sven Bergström fick vid ett möte med näringsutskottets ordförande Carl B Hamilton (FP) den 20 april.

Mellan rubriken och Sven Bergströms förtryckta namn framgick det att han förband sig att rösta ”ja” till regeringens kärnkraftsproposition – mot att näringsutskottet gick med på två av hans krav.

”Ett misstroende”

– Det kändes som ett misstroende mot mig, att jag inte skulle stå för mitt ord. I Hälsingland räcker det med ett handslag, säger Sven Bergström.

Han skrev aldrig under. Men kommer ändå att trycka på ja-knappen när riksdagen den 17 juni röstar om att tillåta ny kärnkraft i Sverige.

Partierna räknar med sina ledamöters lojalitet. Annars kan regeringens majoritet hotas. Och vem vågar fälla den egna regeringen?

De vågar säga nej

Centerpartisterna Solveig Ternström och Eva Selin Lindgren vågar. Till skillnad från Sven Bergström tänker de rösta nej till kärnkraften.

Partiet gör allt för att motarbeta nejsägarna. Gruppledaren Roger Tiefensee vägrade till exempel att släppa igenom deras kärnkraftskritiska motion som en centermotion.

– De ville avslå regeringens proposition och det strider mot våra riktlinjer, säger han.

Solveig Ternström är kritisk till systemet.

– Det här blir ett väldigt tydligt bevis på partipiskan och att det är ett stort hål i vår demokrati.

”Överenskommelserna” har använts tidigare.

– Det är ett sätt för att vara på den säkra sidan, säger Carl B Hamilton.

”Man sviker”

Camilla Lindberg.

För snart två år sedan röstade Camilla Lindberg (FP) som ensam borgerlig riksdagsledamot nej till den nya signalspaningslagen, känd som FRA-lagen. Det knapptrycket lever hon fortfarande med.

– Man får höra att man sviker och att man upplevs som illojal. Och man får inga uppdrag, säger hon.

Hon har flyttats från det prestigefyllda justitieutskottet till det mindre ansedda kulturutskottet. Och utöver sina utskottsplatser saknar hon andra uppdrag.

– Jag är en av få som inte har något. Jag ser det som en markering.

FAKTA

Så övertalas nej-sägarna

Övertalningssamtal

Den vanligaste formen. Sker ofta på möten med partigruppen eller i enskilda samtal mellan ledamot och gruppledare.

Hotelser

”Du kommer att bli väldigt ensam om du lämnar gruppen”, fick Camilla Lindberg (FP) höra inför FRA-omröstningen 2008 där hon röstade nej.

Petningar

En ledamot som tidigare trilskat riskerar att ”straffas” genom att få en sämre placering på listan inför riksdagsvalet.

Stoppade motioner

De flesta partier har riktlinjer som säger att man inte motionerar mot den egna regeringen. Gör man ändå det kan partiet välja att inte ”malla” motionen som en partimotion.

Stängda karriärvägar

Den som går emot partilinjen kan inte räkna med några finare uppdrag i riksdagen. Där premieras i stället lojalitet och lydnad.

Skriftliga kontrakt

Ytterst ovanligt men har förekommit inför kärnkraftsomröstningen den 17 juni. En ledamot skriver på ett kontrakt där han eller hon förbinder sig att rösta ja i utbyte mot något annat.

Selin Lindgren: Jag petades

Eva Selin Lindgren (C) fick näst flest röster när medlemmarna sa sitt om Göteborgscenterns riksdagslista inför höstens val.

Men när nomineringsstämman hölls hade hon i stället placerats på en tredje plats.

– Jag är övertygad om att min hållning i kärnkraftsfrågan gjorde att jag petades ner, säger hon.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Eva Selin Lindgren.

Det förnekar Jan-Olle Folkesson, nomineringskommitténs ordförande.

– Vi hade en omröstning även på nomineringsstämman där hon kom på tredje plats. Det fanns ett starkt stöd för att få fram en ung kandidat, säger han.

Men enligt partiets ombudsman i Göteborg hölls ingen omröstning.

”Nomineringskommittén gjorde ett förslag där Eva kom trea och som nomineringsstämman fastställde. Utan voteringar eller diskussioner om ändringar”, skriver ombudsmannen i ett mejl.

När Aftonbladet kontaktar Jan-Olle Folkesson igen säger han att han mindes fel. Det hölls ingen omröstning på stämman. Däremot var alla överens om att det var bra att placera en ung person på andra plats.

– Det hade inte med Eva Selin Lindgrens kärnkraftsmotstånd att göra, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM