"It can bang in any school"

Skolor utrymda efter bombhot

Foto: Foto: Pontus Orre
Bombhotad skola Norrtullskolan i Söderhamn var en av alla skolor som stängdes på grund av bombhotet.
NYHETER

Mejlet skickades till Söderhamns kommunstyrelse. Där stod att det skulle smälla på en skola i Söderhamn två timmar senare.

"It can bang in any school".

Strax efteråt var alla skolor utrymda.

Alla skolor i Söderhamn har i dag utrymts efter att bombhot riktats mot en skola i kommunen. Hotet var skrivet på engelska och kom per mejl till kommunenstyrelsen vid lunchtid i dag.

– Någon har hotat att spränga en skola men de specificerade inte exakt vilken skola det gällde. Kommunen valde då att evakuera samtliga skolor. Men vi har inte fått uppgifter om att något skarpt har anträffats, säger Hesam Akbari presstalesman på polisen i Gävleborg till Aftonbladet.

"It can bang"

Marie Nordmark är kommunchef i Söderhamn. Hon säger att det i mejlet stod på ett ungefär: "It can bang in any school/ No bandidos". Mejlet kom från en hotmailadress med ett mansnamn och en ip-adress. Enligt Sveriges Radio Gävleborg ska nu mannen bakom namnet och adressen höras.

– Det första vi tänkte var att det nog var en galenpanna. Men vi ringde polisen och tog beslutet att evakuera, det går inte att chansa samtidigt som man inte vill ge sådana här människor onödig uppmärksamhet, säger kommunchef Marie Nordmark till Aftonbladet.

"Många blir oroliga"

Hon säger att det inte funnits någon hotbild mot kommunen eller någon person där förut vad hon vet. Om skolorna i Söderhamn kommer att öppnas upp i morgon är ännu inte klart.

– Vi fortsätter att diskutera med polisen men vad vi förstått så gällde ju hotet för i dag och det ska inte vara någon fara för i morgon, säger Nordmark.

Åsa Arvidsson, biträdande förvaltningschef vid barn- och utbildningsförvaltningen på Söderhamns kommun säger att evakueringen av skolorna gick ganska lugnt till väga.

– Men det är klart att det är många som blir oroliga.

Även förskolor tömdes på barn, de fick hålla sig utomhus istället.

Person ska tas in

En polisanmälan om falsklarm alternativt olaga hot har nu upprättats. Allt tyder i nuläget på att hotet inte var allvarligt menat och skolorna kommer att vara öppna i morgon.

– Vi jobbar nu på att hitta den dator och den person som skickade hotet så kanske bilden kommer att klarna, vad för slags hot det rör sig om. Det är svårt att värdera hotet i nuläget, säger förundersökningsledae Sune Nordh.

Den senaste tiden har det, som polisen säger, varit en del turbulens kring Bandidos i Söderhamn men om det har med skolhotet att göra är alldeles för tidigt att spekulera i menar de.

ARTIKELN HANDLAR OM