Mats Alm flyttad till rättspsyk

Ska genomgå fyra veckors undersökning

Foto: HENRIK HANSSON
Mats Alm i rätten i Falun.
NYHETER

Mats Alm har nu bytt hem.

I dag lämnade 35-åringen häktet i Falun där han tillbringat de senaste nio månaderna och flyttades till rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge.

Flytten kommer en dryg vecka efter att Falu tingsrätt meddelat att de endast tycker att det är bevisat att Alm är skyldig för brott mot griftefriden, det vill säga att han flyttat fästmön Linda Chens döda kropp och dolt den under grenar och annat växtmaterial.

Men de tycker inte att det finns bevis nog för att Mats Alm mördat eller genom en olycka dödat sin blivande hustru Linda Chen, 32 – ett beslut som kom som en enorm besvikelse för Linda Chens familj.

Fyra veckor

Samtidigt beslutade rätten att Mats Alm bör genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning för att fastställa om han led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks, eller om det är så att han gör det i dag. En liten sinnesundersökning visade nämligen att han kan göra det.

Mats Alm själv, och hans advokat Peter Althin, har motsatt sig undersökningen men i dag var det så dags.

Spanskläraren fördes tidigare i dag från häktet i Falun där han suttit sedan mitten av september till rättspsykiatriska avdelningen i Huddinge där han kommer att tillbringa de närmaste fyra veckorna.

Advokat Peter Althin bekräftar att Mats Alm i dag flyttats.

– Det är i dag som det ska äga rum och vi har diskuterat vad det här innebär tillsammans, säger han.

Psykologiska test

• Under de fyra veckorna på Huddinge ska Alm nagelfaras av ett rättspsykiatriskt team. Laget består av en rättspsykiater, en psykolog, en kurator och representanter för vårdpersonalen.

• De undersökningsmetoder som används är i första hand samtal med den åtalade, genomgång av den tidigare sjukhistorien, psykologiska test, kartläggning av levnadsomständigheterna och observation av beteendet på undersökningsavdelningen. Ibland lägger man till specialundersökningar av olika slag, som exempelvis blodprover, eller magnetkameraundersökning av hjärnan.

"Vi har inte gett upp"

Om inte ny bevisning eller ett plötsligt erkännande från Mats Alm dyker upp innan den riktiga domen faller så kommer Alm inte att dömas för någon av de andra åtalspunkterna: mord, dråp eller vållande till annans död.

Så för åklagarsidan är den stora, rättspsykiatriska undersökningen lite av en sista chans.

– Nu kommer han ju att komma i kontakt med psykiatrin i och med den rättspsykiatriska undersökningen. Och i och med beslutet i dag ser han ju att inte heller rätten tror på honom. Det kanske kan få honom att ändra sig, att erkänna. Vi har inte helt gett upp, har åklagare Niclas Eltenius tidigare sagt.

FAKTA

Detta har hänt:

Mats Alm har suttit häktad i ett dryga nio månader misstänkt för mordet på sin sambo Linda Chen.

Han har hela tiden hållit fast vid samma historia – att han kidnappades av kinesiska män och sedan vaknade upp bredvid sin älskade flickvän.

2 augusti: Linda Chen, 32, anmäls försvunnen, en vecka innan hon ska gifta sig med Mats Alm i Stora Kopparbergs kyrka. Försvinnandet rubriceras som misstänkt människorov.

3 augusti: Hennes sambo Mats Alm, 34 vänder sig till Aftonbladet och berättar om försvinnandet och vill att tidningen skriver om det. Han träder en dryg månad senare även fram i "Efterlyst" vilket får kriminologen Leif GW Persson att säga: "En oskyldig är totalt jävla ointresserad av att sitta i tv och lipa".

15 september: Alm lämnar arbetet i Borlänge och syns sedan inte på tre dagar.

16 september: Mats Alm ska träffa utredarna i Falun men infinner sig inte.

18 september: Mats Alm dyker inte upp på arbetet och anmäls försvunnen. Sommarstugeägaren Lars Gauffin möter en brännskadad Mats Alm som säger sig ha hittat Linda Chen. Alm anhålls och förs till sjukhus för sina brännskador. Under kvällen påträffas Linda Chens döda kropp i närheten av platsen där Alm kom vandrande brännskadad.

19 september: Alm skickas till en psykiatrisk akutmottagning, men skrivs ut från densamma vid 15-tiden, och förs till arresten i Borlänge.

22 september: Mats Alm häktas misstänkt för att ha mördat sin sambo.

23 september: Mats Alm fortsätter neka och hävdar att han blivit bortförd av kidnappare som var ute efter Lindas pengar. De har hållit honom drogad och instängd i en bagagelucka under de tre dygn han var borta. Men läkare kan inte hitta några spår i Mats Alm kropp som kan bekräfta hans påstående att han skulle blivit drogad.

19 november: Flera vittnen träder fram som säger sig ha sett Mats Alm på stan de dagar han sagt sig varit kidnappad. Polisen kan även hitta spår i Alms dator som visar att han varit aktiv på den de dagar han sagt att han varit kidnappad. I en kamera han gömt i sina föräldrars hus hittas bilder han tagit på sig själv i Stockholm de dagar han sagt han legat bakbunden i en bagagelucka.

15 december: Alm byter advokat till den kände Peter Althin.

8 januari: Åklagaren begär Mats Alm fortsatt häktad ännu en gång. Alm motsätter sig omhäktningen och en förhandling hålls i Falu tingsrätt.

23 januari: Mats Alm åtalas för mord, dråp, vållande till annans död och brott mot griftefriden. Åklagaren menar att ett tänkbart motiv till mordet kan vara pengar. Mats Alm skulle ärva en dryg miljon om Linda dog.

29 mars: Rättegången mot Mats Alm påbörjades i Falu tingsrätt. Den förväntas pågå till slutet av maj.

23 april: Resultatet av den så kallade paragraf 7-utredningen, den lilla sinnesundersökningen, lämnas in till Falu tingsrätt. Den visar att Mats Alm kan ha haft både en allvarlig psykisk störning vid tiden då han misstänks ha mördat sin sambo Linda Chen och vid tiden då han undersöktes.

27 maj: Rättegången i Falu tingsrätt avslutas. Åklagarsidan yrkar på att Mats Alm döms för mord. Alm själv fortsätter att helt neka till brott.

28 maj: Tingsrätten meddelar sitt första beslut i skuldfrågan. De anser det bevisat att Mats Alm flyttat Linda Chens kropp och begravt den under mossa och grenar och att han bör genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning innan dom kan fastställas. Men de anser inte att det finns nog med bevis för att fälla Alm för de övriga åtalspunkterna: mord, vållande till annans död och dråp.

3 juni: Mats Alm flyttas från häktet i Falun till rättspsyk i Huddinge för att genomgå en RPU, en stor rättspsykiatrisk undersökning.