Sabotage på sjukhus

NYHETER

En sabotör misstänks härja på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Personalen har vid flera tillfällen upptäckt mystiska hål i förpackningar med operationsinstrument.

– Det är mycket allvarligt, man är sjuk om man gör så här, säger Rainer Dörenberg, tillförordnad verksamhetschef på Centraloperationsavdelningen.

Hålen är bara drygt 1–2 millimeter stora men kan ha förödande konsekvenser. I förpackningarna förvaras operationsverktyg som måste vara sterila, annars ökar risken för allvarliga infektioner hos patienterna.

– De här hålen är så små att de nästan inte går att se med blotta ögat. I bland kan det uppstå skador på förpackningarna i frakten men det här går inte att förklara, så vi misstänker att någon har stuckit hål på förpackningarna med ett stift eller liknande, säger Dörenberg.

Förra året gjordes en utredning av liknande händelser på sjukhuset. Då upphörde sabotagen strax efteråt. Sjukhuset ska nu polisanmäla de senaste incidenterna.

På Centraloperation opereras omkring 9 000 patienter varje år och det handlar om allt från höftproteser till levertransplantationer.

Även Södra Älvsborgs sjukhus i Borås rapporterade i fjol ett 50-tal incidenter där någon stuckit hål på behållare med steriliserade operationsverktyg. Sedan man installerat övervakningskameror minskade dock sabotagen drastiskt.