Låser in sig i 520 dagar

Kosmonauterna ska testa hur det är att resa till Mars

1 av 5 | Foto: ALEXANDER NEMENOV
Testdeltagarna lever inlåsta i en modell av en rymdfärja.
NYHETER

I dag lyfter sex kosmonauter mot planeten Mars - på låtsas.

I 520 dagar ska testdeltagarna leva inlåsta i en modell av en rymdfärja för att simulera det påfrestande uppdraget.

– Det gäller verkligen att gruppdynamiken fungerar, säger Ella Carlsson, som är doktor i rymdfysik och själv har varit instängd under ett liknande projekt.

Tre ryssar, en kines och två deltagare från europeiska rymdflygstyrelsen deltar i projektet "Mars 500". I fem trånga moduler, belägna i Moskvas institut för biomedicinska problem ska de under nästan 18 månader träna, utföra experiment och leva vardagsliv. Allt för att simulera en riktig resa till mars.

Återvunnen luft

Testytan som är 550 kvadratmeter stor består av en rymdfärja, marslandare och ett marslandskap där kosmonauterna ska genomföra ett uppdrag efter halva tiden. Besättningen kommer att utsättas för nödsituationer, ha ett ytterst begränsat förråd med mat och andas återvunnen luft.

– Vi vet faktiskt inte ett dugg om hur deltagarna kommer att reagera på det här, säger idrottsmedicinare Stefan Schneider till SVT's vetenskapsredaktion.

En tur och retur till "den röda planeten" skulle bli den längsta tid som en människa vistats i rymden. Världsrekordet innehas av ryssen Valeri Polyakov. Han stannade på rymdstationen Mir i 437 dagar.

Inga problem

Ella Carlsson, doktor i rymdfysik, var själv instängd i en rymdfärja tillsammans med en testgrupp under en månad i Canada 2004.

– Det man saknar mest är att kunna läsa en tidning och höra havet klucka. Jag tror att de här människorna är så pass motiverade att det inte blir några problem. Men vad händer om någon flippar ur och vill mörda någon? Var stänger man in den människan? säger hon.

De sex kosmonauterna måste dessutom vänja sig vid att kommunikationen är fördröjd med 20 minuter mellan jorden och Mars.

Det har gjorts två tidigare liknande försök i de ryska modulerna. Ett varade i två veckor, det andra i 105 dagar.

Luckan stängs

Men frågan är när det blir av att skicka en bemannad rymdfarkost till Mars på riktigt. USA har nyligen skrotat planerna på att resa till månen igen – men enligt Barack Obamas tal till NASA-anställda nyligen räknar USA med att kunna skicka astronauter till Mars runt 2030.

520 dagar i en stängd kammare är alltid en början. Idag stängs luckan.